Сигнализирай!

Пред закриване е единственият родилен дом в Пловдив (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
25.01.2023 г.
38
0

Пред закриване е единственият родилен дом в Пловдив. За това алармират директорът на болницата и общината. Причината за това е остарялата апаратура в медицинското заведение, което не е ремонтирано от 30 години, както и изричането на медицински кадри.

„Всяко едно лечебно заведение знаем, че е търговско дружество. Когато липсва или е слаб финансовия резултат, това резултира в ниско заплащане“, каза пред NOVA директорът на дирекция „Здравеопазване“ към община Пловдив д-р Калин Калинов.

„Работим със стари апаратури. Имаме нужда от ремонт и операционна маса, операционни лампи. Имаме нужда от ремонт на операционна зала и родилна зала“, каза д-р Михаил Фадул.

По негови сметки в родилния дом се осъществяват по около 300-350 раждания годишно, което е в пъти по-малко в сравнение с преди години. В болницата се лекуват и около 1000 пациенти с патологична бременност.

Лапароскоп
Лапароскоп. iStock

„Напоследък вече интервенциите са лапароскопски. Самите пациенти искат да бъдат лапароскопски оперирани, а ние нямаме. Това също е доста голямо перо. По прогнозни проучвания ремонтът ще струва около 350 000 лева без ДДС. Около 820 000 лева ще струва апаратурата. Нямаме възможност да поемем такъв основен ремонт и апаратура“, допълни директорът на болницата Мария Горева.

Липсата на тази апаратура не позволява на болницата да бъде конкурентноспособна, което води след себе си отлив на пациенти и на служители.

Пловдивска болница осъди НЗОК за неплатено лечение от 657 158 лв.

„Допреди години родилният дом беше от емблемите на Пловдив. В момента ремонтите са на парче, защото нямаше цялостна стратегия допреди 2 години. Не би трябвало да има проблем да се осигурят средства, но трябва да се приключи с негативните процеси като текучеството на кадри. Възстановянето на авторитета на родилния дом трябва да е приоритет, търсим средства“, каза д-р Калинов.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.