Сигнализирай!

Австралия ще проведе референдум за признаване на коренното население

Gospodari.com
Gospodari.com
27.01.2023 г.
25
0

Австралия ще проведе референдум за признаване на коренното население. Това съобщава yahoo.com.

Отдалечената от нас държава се откроява сред бившите заселнически колонии на Великобритания като единствената, която няма договор с местното население. Нито признава аборигените в конституцията. Но експертът по правата на коренното население Меган Дейвис работи усилено, за да промени това.

Канада няма да се “извини” на коренното си население с 40 млрд. долара

„Не сме разпознати в структурите на австралийския щат“, казва Дейвис пред TIME. „Ако искаме промяна, това ще изисква известно преразпределение на публичната власт. Няма друг начин да го направим.“

Това е заключение, до което австралийското правителство най-накрая стига. Наскоро избраното лявоцентристко правителство, водено от Антъни Албанезе от Лейбъристката партия, обеща да проведе национален референдум. Очаква се той да се проведе тази година. Целта му е вписване на гласа на коренното население в конституцията на страната.

Идеята за референдум беше изложена в Изявлението на Улуру от 2017 г. - документ, одобрен от стотици местни австралийски лидери - на който Дейвис беше ключов архитект. Изявлението получи подкрепа в цялата страна от различни организации като Football Australia, Католическата църква в Австралия и Синдиката на фармацевтите.

Очаква се гласуване през втората половина на 2023 г., посочва Линда Бърни, министър на коренното население на Австралия, пред TIME.

За много местни австралийци липсата на конституционно признаване означава продължаващо отричане на съществуването. Това увековечава дискриминацията и подхранва други негативни резултати.

Мнозина казват, че Voice ще подобри условията за местните австралийци, които умират по-рано, печелят по-малко и е по-вероятно да се сблъскат с безработица, лишаване от свобода и смърт от самоубийство.

„Това ще промени животите, ще подобри здравето на хората. Ще даде възможност на хората да бъдат двигатели и играчи в собствения си живот, вместо да бъдат пасивни получатели на това, което бюрократите смятат, че трябва или не трябва да се случи“.

Какво е „Гласът“ (Voice)?

Очаква се Voice да приеме формата на консултативен орган - като Постоянния форум на ООН по въпросите на коренното население. С него правителството на Австралия ще трябва да се консултира по въпроси, които се отнасят до коренното население на държавата. „Конституционният глас ще означава, че когато бюрократите седнат да си вършат работата, се вижда напомняне, че трябва да имате член на Гласа на коренното население, който да седи на масата за това“, обяснява Меган Дейвис. „Трябва да говорите с хората, които живеят в общности, защото те разбират общностите по-добре от бюрократите, които живеят в Канбера с огромни заплати".

Пълните подробности около Voice все още не са публикувани. Но правителството създаде работна група за провеждането на референдум и отдели 75 милиона австралийски долара (52 милиона долара) за това. „Правителството методично преминава през това, което се изисква за провеждане на референдума, включително актуализиране на начина, по който се провеждат референдумите в Австралия, както и консултиране относно формулировката на конституционната поправка“, посочва Бърни.

Темата се обсъжда широко в австралийските медии и дори Шакил О’Нийл доброволно популяризира идеята с видеоклипове в социалните мрежи.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.