Сигнализирай!

Пуснаха единия от задържаните по корупционния скандал за Катар 2022

Gospodari.com
Gospodari.com
04.02.2023 г.
25
0

Пуснаха единия от задържаните по корупционния скандал за Катар 2022, съобщава Politico. Това е Николо Фига-Таламанка.

Таламанка, който е генерален секретар на организацията „Няма мир без справедливост“ бе арестуван заедно с още трима висши чиновници в Европейския парламент по обвинение, че са участвали в корупционна схема при одобрението на кандидатурата на Катар за домакин на футболните финали. Скандалът, познат като „Катаргейт“ гръмна с новината, че заместник-председателя на ЕП гръцката евродепутатка Ева Кейли е в центъра на обвиненията.

Партньорът на Ева Кайли призна за „мръсни пари“ от Катар

Кайли, нейният колега и любим - Франческо Джорджи, Николо Фига – Таламанка и бившият италиански евродепутат Пиер-Антонио Панцери са следствени по обвинение в корупция. Самата Кaйли бе остранена от ЕП, както и бе изключена от партията, която я е номинирала - гръцката ПАСОК.

В съобщението на белгийската прокуратура не се посочват причините за освобождаването на Фига - Таламанка. Първоначално той бе освободен с електронна тривна. Но след като белгийският прокурор обжалва заповедта, в края на декември белгийската обвинителна камара отмени предишната заповед и го остави в затвора.

Ева Кайли работи като чистачка в затвора за 75 евроцента на час

Понастоящем в затвора все още се намират само Пиер Антонио Панцери, Ева Кайли и Франческо Джорджи. През януари Панцери сключи споразумение с белгийските власти за признаване на вина в замяна на посочване на имената на лицата, които е подкупил.

Решението идва ден след като Европейският парламент свали имунитета на още двама евродепутати - белгиеца Марк Тарабела и италианеца Андреа Козолино. Оттук може да се очаква разследващите да ги призоват на разпит или дори да ги арестуват.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.