Сигнализирай!

Обвиниха един от основателите на Pink Floyd в руска пропаганда

Gospodari.com
Gospodari.com
08.02.2023 г.
16
0

Обвиниха един от основателите на Pink Floyd в руска пропаганда.

Украйна заклейми думи на Роджър Уотърс пред ООН, който оправдава агресията на Русия, пише Свободна Европа.

Уотърс е един от основателите на рок групата Pink Floyd. Пред Съвета за сигурност на ООН той казва, че войната на Русия "не е непровокирана". Това предизвика посланика на Киев да обвини Уотърс, че е част от руската пропаганда.

https://twitter.com/SergiyKyslytsya/status/1623366523254370304

79-годишният Уотърс бе поканен от руския посланик в ООН да се обърне към Съвета за сигурност по време на дискусия за доставките на оръжие за Украйна. Роджър Уотърс и преди се е изказвал против изпращането на военна помощ за Киев и е бил критикуван за проруски позиции.

Пред Съвета за сигурност музикантът заявява, че нахлуването в Украйна е незаконно и го осъжда "възможно най-категорично". Според него обаче Киев също има вина.

"Руската инвазия в Украйна не беше непровокирана. Така че, аз също осъждам провокаторите по възможно най-категоричен начин", каза Уотърс по време на видео връзка.

"Единственият разумен изход днес е да призовем за незабавно прекратяване на огъня", допълни Уотърс.

Снимка: iStock

Съоснователят на Pink Floyd Роджър Уотърс написа гневно писмо на Путин

Украинският посланик в ООН Серхий Кислиця отговори с цитат от една от най-известните песни на Pink Floyd - "Просто тухла в стената", издадена през 1979 г.

"Колко е тъжно за неговите бивши фенове да го видят как приема ролята на просто една тухла в стената, стената на руската дезинформация и пропаганда", каза Кислиця.

https://www.facebook.com/sergiy.grau/posts/pfbid02ix5ZyPJaNe7e1EjzWAgDzNfgLfw2NngzdZGhJXGpmCbp63xX4Q4v8kW1Mjmpbkfql

Зам.-посланикът на САЩ в ООН Ричард Милс спомена "впечатляващите постижения" на музиканта Уотърс, но каза, че неговата квалификация да говори за контрол над оръжията или европейска сигурност е "по-малко очевидна".

Посланикът на Албания Ферит Ходжа коментира, че Уотърс има късмета да е в Ню Йорк, където може да говори свободно, "включително и за руската агресия". Той каза още, че ако Уотърс е бил в Русия, вече щеше да е задържан за думите си.

Роджър Уотърс предизвика критики през септември, когато написа открито писмо и призова Запада да спре да изпраща оръжия на Украйна. Той обвини президента Володимир Зеленски, че допуска "краен национализъм" в Украйна и го призова да сложи край на войната.

По-късно Уотърс беше обявен за персона нон грата в полския град Краков и концертите му бяха отменени.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.