Сигнализирай!

Зеленски е на изненадваща европейска визита (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
08.02.2023 г.
15
0

Зеленски е на изненадваща европейска визита.

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Лондон по-рано в сряда, съобщи bTV. Той бе посрещнат от премиера на Великобритания Риши Сунак на летище Станстед. Това е първото официално посещение на украинския президент в европейска страна, откакто Русия нападна страната му.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/posts/pfbid02KozkgoNBeFYJwzAe6HunvPDKD6aeNbQs9rc7vw5DgcrTdp6thJdo47iRng4NRWUzl

В речта си пред британския парламент президентът благодари на Великобритания за помощта срещу руската инвазия. Зеленски каза, че британците са избрали справедливата кауза и историята ще запомни действията им в решителните моменти. Той подчерта, че победата на Украйна срещу Русия ще спре бъдещите агресори.

"Победата ще промени света и това ще бъде промяна, от която светът отдавна се нуждае", заяви Зеленски.

И допълни: "Обединеното кралство върви редом с нас към най-важната победа в живота ни, това ще бъде победа над самата идея за войната".

В британския парламент Зеленски подари каска на пилот с надпис: "Ние имаме свободата си, дайте ни крила, за да я защитим". Така той потвърди молбата си западните съюзници да подкрепят украинската армия с военни самолети.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/videos/1188065988767191/

На пресконференцията на Зеленски и Сунак стана ясно, че Великобритания обмисля какви самолети може да предостави на Украйна.

Страната ще ускори темповете, с които да изпрати на Киев обещаните танкове.

Премиерът Сунак уточни, че британските танкове Challenger ще стигнат до Украйна по-скоро от предвиденото - "в рамките на седмици, а не на месеци", каза той.

https://www.facebook.com/zelenskiy.official/posts/pfbid0kumWwat8Ex6EZfqFka1Dj2oFnviZ7xQcaFxnYSyN4kWQe4bfRYxiQtvx1oekynZzl

След срещата си с крал Чарлз III в Бъкингамския дворец Зеленски посети украинските войски, които се обучават от британските военни в Югозападна Англия.

Путин може и да не е жив, заяви Зеленски (видео)

Посещението на Зеленски в Лондон идва малко след като президентът на САЩ Джо Байдън обеща "колкото е необходимо" подкрепа на САЩ за Украйна. В Туитър Зеленски му благодари, допълва Свободна Европа.

"Ценностите ни са еднакви, общата ни цел е победата", написа Зеленски към Байдън.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1623193040604069890

Очаква се Зеленски да посети и Париж, където ще проведе среща с френския президент и германския канцлер.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.