Сигнализирай!

Русия иска пари от България заради спрения природен газ

Gospodari.com
Gospodari.com
10.02.2023 г.
30
0

Русия иска пари от България заради спрения природен газ , казва служебният енергиен министър Росен Христов.

Той посочи, че в момента се води комуникация с "Газпром" заради "определени претенции за определени суми", но отказа да посочи точната цифра, която се изисква, информира "Дневник".

"Водим консултации с компетентни юристи. По този договор нещата са под контрол", уточни министърът.

Доставките бяха спрени миналата година, два месеца след началото на войната в Украйна, след като Русия реши да наложи промени в договора ни и да поиска плащанията да се извършват в рубли. Това, обаче, влизаше в конфликт с наложените санкции от Европейския съюз.

България продължава редовно да подава искания за доставки в рамките на съществуващия договор, но те не са удовлетворени.

източник: istockphoto

Росен Христов разясни, че страната ни продължава да търгува със същите доставчици на природен газ от времето на правителството на Кирил Петков. Той уточни, че тогава не се състоят публични търгове, както и липсват сертификати за произход на природния газ. Това е и причината за голямата надценка в цената на газа. Заради нея прокуратурата повдигна обвинения срещу бившия енергиен министър Александър Николов.

Обвиниха бивш министър на енергетиката и шеф на „Булгаргаз“ заради сделки с „Газпром“ (видео)

 Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. Те са получавали по-високи оферти и е нормално да сключат такава сделка. Същите търговци сега дават много по-добри оферти, отстъпките са до 10 пъти по-големи от тогавашните цени.", допълни Христов.

Според него, основният проблем в момента са натрупаните количества в "Чирен", които са купени на завишените цени от миналия август-септември. Те ще окажат влияние на крайната цена, когато се вкарат в обръщение.

Въпреки това, благодарение на договорите с Турция и Гърция за използване на терминали за обработка в страната ни, Христов смята, че България може да се превърне в сериозен играч в региона и да доставя втечнен газ за цяла Югоизточна Европа.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.