Сигнализирай!

Градският транспорт във Варна изостава с тенденциите

Gospodari.com
Gospodari.com
13.02.2023 г.
62
0

Градският транспорт във Варна изостава с тенденциите, съобщава в. "Сега".

Варна изостана значително от другите градове с модернизацията на градския си транспорт. Електробусите са неизменна част от движението във все повече населени места, само не и в "морската столица". София, Бургас, Русе, Плевен, Враца, Хасково ползват екологично чистите возила, а през последните седмици те тръгнаха и в Стара Загора.

През септември миналата година представители на местната власт дадоха обещание, че електробусите ще тръгнат във Варна в началото на следващата година. Началото мина и замина, а превозните средства все още не са в движение. Те (40 соло и 20 съчленени, с гаранция 5 години) си стоят в гаража на общинската транспортна фирма и чакат действащи зарядни станции. Станциите са доставени, но все още не тече ток към тях.

Снимка: iStock

В момента е в ход обществена поръчка за строителството и монтажа на станциите, като срокът за подаване на оферти изтича на 23 февруари. Пръчката е обявена на 3 февруари - повече от 2 месеца след като пристигна последната партида от превозните средства. Така след своеобразното забравяне, че за електробусите е нужен ток, те ще започнат да се движат едва през май. 

Мразовити електробуси превозват пътниците в София (видео)

В момента общинското дружество "Градски транспорт" разполага с 85 броя автобуси марка "Соларис", произведени в периода 2013 г. - 2018 г. В допълнение към тях са и 71 по-стари мерцедеси, МАН и ТЕДОМ. След май се предвижда в движение да останат електрическите возила и соларисите. Електробусите са с максимален пробег 300 км, а станции за бързо дозареждане ще бъдат монтирани на крайните обръщачи във "Владиславово" и на "Почивка" - така новите превозни средства ще обслужват линиите, които са между двата обръщача, а и тия, чиито дневен пробег е под 300 км. Всичко това бе обяснено пред "Сега" от изпълнителния директор на дружеството Николай Антонов.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.