Сигнализирай!

Исторически медал за България от Голям шлем по джудо

Gospodari.com
Gospodari.com
18.02.2023 г.
25
0

Исторически медал за България от Голям шлем по джудо. Марк Христов спечели първото си отличие от турнирите от най-високо ниво, завоювайки бронз в категория до 73 кг. 22-годишният българин показва все по-обещаващи резултати, след като през миналата година стана европейски шампион до 23 г. и взе бронз при мъжете.

Снимка: Twitter/Judo

Джудист №1 у нас за 2022-а записа три победи в категория до 73 кг, а на четвъртфиналите загуби след оспорвана среща със златна точка в продължението от Цогбаатар Ценг (Монголия),  трети на олимпиадата Токио 2020 и №1 в света от 2022-а. За негово щастие обаче и това даде нов шанс за Христов чрез репешажите.

Брутален нокаут на фен на “Челси” шокира цялата агитка (видео)

На старта европейският шампион до 23 г. се наложи над Михейли Бахбашвили (Грузия) с две вадзари. След това надделя и над поляка Ксавери Морка, трети на Големия шлем в Токио 2022, със златна точка в продължението. В репешажите младият ни талант постигна нов успех - срещу испанеца Джовани Еспосито - с ипон.

По този начин Христов добави към колекцията си и отличие от Голям шлем. Подобно на тениса, именно това са турнирите, които имат най-голяма тежест в света на джудото. На турнира в Тел Авив конкуренцията е убийствена - за медали спрят 398 джудиста от 52 страни. Днес на татамито излизат последните ни двама джудисти. Ивайло Иванов ще има за съперник представителя на домакините Гуи Гуревич, трети на европейското до 23 г., в категория до 90 кг. А Борис Георгиев ще спори с Михаил Йозерджевски (Полша), европейски вицешампион за юноши.

Първенството можете да следите на живо тук.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.