Сигнализирай!

Петимата обвиняеми за смъртта на 18-те мигранти остават в ареста (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
20.02.2023 г.
30
0

Петимата обвиняеми за смъртта на 18-те мигранти остават в ареста, предаде bTV.

В съда бяха петима от шестимата обвиняеми за смъртта на мигрантите. На влизане в залата те запазиха мълчание. Шестият беше задържан в Гърция, като се очаква екстрадицията му.

Софийският градски съд определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Христиан Дунгаров, Атанас Атанасов, Петър Янев, Тачо Тачев и Виктор Кузмов, обвинени за случая с 18-те починали мигранти в камион край софийското село Локорско.

Демерджиев: Имаме огромен ръст в присъдите за каналджийство (видео)

Снимка: БулФото

Мотивите - достатъчно доказателства, от които може да се направи извод, че те са извършители на престъпленията, в които са обвинени. Деянията са предварително добре планирани и старателно изпълнени.

Четирима от обвиняемите са дали обяснения и са съдействали на разследването. Шофьорът на камиона Атанас Атанасов сам се е предал, стана ясно от адвоката му в съдебна зала. Той признава, че е правил няколко курса с мигранти. И потвърждава, че след като е установил, че част от мигрантите са загинали, е захвърлил документи и телефона си и е избягал.  За фаталния курс той е трябвало да получи по 100 евро на човек. С него е пътувал и най-младият от групата Християн Дунгаров. Другите двама арестувани са Тачо Тачев и Петър Янев, сочени за помагачи. Единият от тях е изработил тайниците в камиона.

Снимка: БулФото

Пострадалите разказват подробно как са били превозени, как са стигнали и какви са били условията. Разказват, че са блъскали по дървените прегради, с които са се прикривали тайниците. Не са успели да се освободят, а шофьорите не са им помогнали.

Засега е ясно, че организираната престъпна група, занимаваща се с каналджийство, съществува от малко повече от година.

Служители на Европол идват в България заради починалите мигранти

През това време трафикантите са прекарвали мигранти по средно 2 пъти на месец. Според прокуратурата неин ръководител е Виктор Кузмов. За съорганизатор е сочен бившият граничен полицай Валентин Христов, който вчера беше задържан в Гърция.

Снимка: БулФото

Лидерът на групата Виктор Кузмов има две присъди за каналджийство. И двете са за по 5 месеца лишаване от свобода.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.