Сигнализирай!

Съдът реши: Транссексуалните в България не могат да сменят пола си

Gospodari.com
Gospodari.com
20.02.2023 г.
22
0

Съдът реши: Транссексуалните в България не могат да сменят пола си, пише в. Дневник.

С 28 гласа против и 21 с особено мнение гражданската колегия на Върховния касационен съд реши, че юридически полът не може да се смени.

Тълкувателното дело е образувано поради противоречива практика в решения на съда по въпроса дали предпоставките за промяна в данните в актове за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален, произтичат от чл. 8 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи или установеният правопорядък на територията на Република България разбира понятието "пол" само в биологичния му смисъл и не позволява съдът да допусне промяна в съставените актове за гражданско състояние относно пола на транссексуално лице.

Снимка: iStock

Лондон блокира шотландски закон за смяна на пола

Конституцията и цялото българско законодателство са изградени върху разбирането за бинарното съществуване на човешкия вид. Полът е детерминиран по рождение и се изгубва със смъртта. Понятието "пол" има смислово приложение. Обуславя конституционния статус на физическите лица във връзка със социалните отношения. И конкретно с институтите на брака, семейството и майчинството", се посочва в мотивите на съда.

Според магистратите правото на Европейския съюз не налага различен извод по поставения за тълкуване въпрос. В мотивите на Общото събрание на гражданската колегия се цитира практика на Съда на Европейския съюз (СЕС). Върховните съдии констатират, че в своите решения СЕС оставя правното уреждане на гражданското състояние и на брака в автономията на държавите членки.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.