Сигнализирай!

АПИ връща парите за глоби на жителите на Пролеша (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
02.03.2023 г.
19
0

АПИ връща парите за глоби на жителите на Пролеша, съобщи NOVA.

Жителите на село Пролеша започнаха да получават обратно неправомерните си глоби за винетки от АПИ. Това стана, след протести и закани за гражданско неподчинение.

Малко предистория

Случаят „Пролеша“ нашумя в последните месеци, в които стана ясно, че БГ Тол е начислил десетки глоби за шофиране без винетки. Хората бяха заплашени да платят по няколко хиляди лева заради това, че са се „подлъгали“ по обещанията на експремиера Бойко Борисов да не плащат за отсечката Пролеша - София.

Лъжа на ГЕРБ струва стотици глоби на жители на Пролеша (видео)

След бурния обществен отзвук, регионалният министър Иван Шишков обеща жителите на Пролеша да дължат до три глоби на година. При еднократна санкция от 300 лева това означаваше да платят по 900 за една или по 2700 за трите години.

В Пролеша искат оставката на регионалния министър заради глобите за винетки

Тогава хората излязоха на пореден протест и поискаха оставката на служебния министър. Мнозина се оплакаха, че с „измамното“ решение на проблема, те ще трябва да платят дори повече пари, отколкото се полагат според нарушенията.

Решението на парламента

В крайна сметка 48-ият парламент взе решение със задна дата да се налагат до три санкции годишно за шофиране без винетка.

Изплащане на сумите

На сайта на БГ Тол вече е публикувано съобщение и формуляр за възстановяване на надплатените суми. Така шофиралите без винетка ще дължат до три компенсаторни глоби в размер на 70 лева или 210 лв на година.

Какво се случва с казуса с винетките в Пролеша след законовите промени? (видео)

Заслужена победа

Мариян Христов е първият, на който парите са върнати. Той е получил 630 лв.

„Радвам се от случая, че са върнали парите и сега се надявам единствено, че ще анулират глобите, които са над три. Не сме доволни на 100%, защото се надявахме случаят „Пролеша“ да бъде анулиран, но това е“, каза друг жител на селото.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.