Сигнализирай!

Видеонаблюдението на изборите ще е с мобилни устройства

Gospodari.com
Gospodari.com
02.03.2023 г.
20
0

Видеонаблюдението на изборите ще е с мобилни устройства, предава "Дневник".

Заснемането на броенето на бюлетините от машинно гласуване и с хартия, както и попълването на протоколите ще се прави с мобилни устройства. Това се разбира от договор между Министерството на електронното управление и държавната технологична фирма "Информационно обслужване", разпространен до медиите.

Договорът е за доставка на 12 130 мобилни устройства и осигуряването на софтуер, с който да сработи излъчването от тях. Да се осигуи и система, която да показва видеото на отделна платформа за потребителите, които желаят да гледат. Министърът на електронното управление Георги Тодоров обяви, че държавата предвижда за това допълнителни 6,5 млн. лв.

Изборите ще бъдат още по-скъпи заради видеонаблюдението

Не се посочва изрично какви трябва да са мобилните устройства: телефони или таблети. Но според информация на "Дневник" става дума тъкмо за телефони. По неофициални данни държавата се спира на тях, защото могат да са налични за краткия срок до изборите. Такъв не е случаят при камерите, които са били другата обсъждана възможност. Според IT експерти видеонаблюдението с камери обаче ще е по-неуязвимо на хакерски атаки.

Спред договора с "Информационно обслужване", освен мобилни устройства (до 21 март), държавната IT фирма трябва да разработи и приложение, с което да се прави видеоизлъчването, както и платформа, на която предаваното от секциите да се гледа в реално време. Договорът включва още да има обучителен видеоклип за хората работещи в секциите за това как да използват системата, както и възможност за архивиране на записите.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.