Сигнализирай!

Първа среща на Блинкен и Лавров от началото на войната

Gospodari.com
Gospodari.com
02.03.2023 г.
16
0

Първа среща на Блинкен и Лавров от началото на войната.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и външният министър на Русия Сергей Лавров проведоха кратък разговор в кулоарите на срещата на външните министри от Г-20 в Индия. Това беше първата им среща след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, пише Свободна Европа.

Руската инвазия предизвика най-сериозната криза в отношенията между Москва и Вашингтон за последните 50 години. САЩ многократно призоваваха Русия да прекрати военната си агресия и наложиха санкции върху страната. Москва от своя страна обвини САЩ, че са пряко замесени във войната в Украйна.

Разговорът на Блинкен и Лавров в четвъртък е продължил по-малко от 10 минути, съобщиха Ройтерс и Ню Йорк Таймс, като се позоваха на говорител на Държавния департамент.

Срещата не беше обявена предварително.

https://www.youtube.com/watch?v=rY0XFTWlVgk

Според американския говорител Блинкен е засегнал три теми в разговора си с Лавров: казал е, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна, призовал е Русия да се върне към спазването на Договора за ограничаване на стратегическите оръжия "Нов СТАРТ" и за освобождаването на американеца Пол Уилън, който е в руски арест.

Неотдавна - по време на годишната си реч в навечерието на годишнината от началото на военната инвазия в Украйна, президентът Владимир Путин съобщи, че Москва спира участието си в последното ядрено споразумение със САЩ.

Бившият пехотинец Пол Уилън беше осъден през 2018 г. на 16 години затвор заради шпионаж и се намира в наказателна колония в Русия. Той твърди, че обвинението е изфабрикувано.

Ройтерс цитира говорителя, че според него срещата между Блинкен и Лавров не е създала впечатление, че Москва е готова скоро да промени курса си.

Не се съобщава какво е казал руският министър. Самият той също все още не се е изказал за срещата. Външното министерство в Москва само потвърди срещата, като уточни, че тя е била "в движение", а не пълноценни преговори.

Напрежение между първите дипломати от Г-20: Блинкен отказа снимка с Лавров (видео)

Снимка: iStock

На срещата на Г-20 не беше постигнато съгласие за съвместна позиция заради мнението на Русия и Китай по отношение на езика за войната в Украйна.

Индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар каза, че "имаше разминавания, имаше различия, които не можахме да помирим между различните страни".

Беше публикувано само обобщено изявление от името на индийското председателство. В него се говори главно за икономически въпроси, включително за значението на т.нар. сделка за износ на зърно от Украйна. В същото време Индия заяви, че повечето от Г-20, която обединява най-големите икономики в света, са осъдили войната.

Междувременно Лавров обвини Запада в "безсрамно погребване" на зърнената сделка.

"Западът погребва безсрамно добре познатата хуманитарна инициатива на генералния секретар на Обединените нации", каза той, цитиран от руската информационна агенция РИА Новости.

https://www.youtube.com/watch?v=VMfJk6OcS5M

Докато Русия все още участва в инициативата за транспортиране на украинско зърно през Черно море, тя многократно се обявява против подхода на Запада в сделката, сключена през юли миналата година, отбелязва Ройтерс. Москва каза, че страните, наложили санкции срещу нея, не правят достатъчно, за да разхлабят ограниченията върху собствения износ на Русия. Най-вече на торове.

Сегашната фаза на споразумението, на което Турция и ООН са посредници, приключва на 18 март. То ще бъде продължено, ако никоя от страните не изрази официални възражения. Предишният срок изтече през ноември и тогава Москва се съгласи за удължаване на срока с още 120 дни.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Видео: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.