<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=136721" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пилот кацна п...

Напрежение между първите дипломати от Г-20: Блинкен отказа снимка с Лавров (видео)

09 Юли 2022
0 624

Напрежение между първите дипломати от Г-20: Блинкен отказа снимка с Лавров, предаде БНТ.

Войната в Украйна се оказа основният акцент по време на срещата на външните министри от Г-20, която се провежда на остров Бали.

Путин предизвика западните страни да опитат да победят Русия на бойното поле (видео)

Напрежение между първите дипломати от Г-20: Блинкен отказа снимка с Лавров (видео)
Напрежение, размяна на реплики, обвинения и призив за край на войната в Украйна – така обобщават основният ден от срещата на външните министри на Г-20.

Ретно Мансурди – дипломат номер 1 на Индонезия, благодари на участниците, но призна, че конфликтът е доминирал общите сесии и двустранните разговори.

“От много от участниците има силен натиск за незабавно прекратяване на войната и за мирно разрешаване на конфликта с помощта на дипломация и преговори. Бяха изказани опасения, че мултилатерализмът е застрашен и изправен пред все по-голямо предизвикателство да се справи ефективно с глобалните проблеми”, заяви Ретно Мансурди, министър на външните работи на Индонезия.

Подобно беше и изказването на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на разговорите с индийския му колега.

“Това, което чухме, е един силен, единен глас – от целия свят, не само от Съединените щати, а от целия свят, за необходимостта агресията в Украйна да бъде прекратена”, допълни Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

В събота Блинкен ще разговаря с външния министър на Китай – Ван И.

Диалогът се очаква с интерес, защото има информация, че Белият дом обмисля да свали митата на редица китайски стоки, за да се справи с инфлацията.

Стана ясно, че Блинкен е отказал да участва в общата снимка на външните министри на Г-20 заради присъствието на Лавров.

Русия не е започнала “нищо сериозно” в Украйна, твърди Путин

Напрежение между първите дипломати от Г-20: Блинкен отказа снимка с Лавров (видео)

По-късно церемонията е била отменена, защото според медии е имало и други дипломати, които не са пожелали да застанат до руския външен министър.

А самият Лавров обвини западните партньори, че вместо да обсъждат и решават важни глобални теми, са били заети “яростно” да критикуват Русия.

Според германския външен министър Аналена Бербок с по-ранното напускане на Лавров Русия ясно е показала нежеланието си да обсъжда каквито и да било теми. От руското външно министерство контрираха, че това не отговаря на истината.

В срещата се включи и украинският външен министър Дмитро Кулеба, който каза, че международната общност не бива да позволява на Русия да я изнудва с по-високи цени на енергийните източници, да отправя заплахи, свързани със сигурността и с глобална продоволствена криза.

Източник: БНТ

Напрежение между първите дипломати от Г-20: Блинкен отказа снимка с Лавров(видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции