Сигнализирай!

Втори сме по брой разследвания за измами с евросредства

Gospodari.com
Gospodari.com
02.03.2023 г.
20
0

Втори сме по брой разследвания за измами с евросредства.

Страната ни е на "престижното" второ място по броя на разследванията, свързани със съмнения за измами с евросредства, които Европейската прокуратура води. Това се посочва в годишния доклад на институцията за 2022 г., цитиран от БНТ.

Петков и Василев сезираха Кьовеши за схема с евросредства от времето на ГЕРБ (снимки)

Пред нас е само Италия, където европейските прокурори водят 285 разследвания. У нас те са общо 143 и са свързани със съмнения за измами на стойност 492,6 милиона евро.

Цели 101 от разследванията на стойност 176,3 милиона евро са започнали през миналата година. Междувременно Европейската прокуратура е поискала налагането на запор на активи и имущество на стойност 6,5 милиона евро.

Националните власти са подали 204 сигнала за злоупотребява със евросредства в България, 36 сигнала са подадени от частни лица и 9 - по евроинституции.

Само по едно от делата съдът е излязъл с окончателна присъда.

Най-много случаи на разследване на измами с евросредства има в областта на земеделието - 42. С проекти в регионалното развитие са свързани 25 случая, с други програми на ЕС са свързани 22 случая.

Ето какво заяви по повода главният прокурор Лаура Кьовеши:

"Една година и половина след началото на нашата дейност, потенциалът на Европейската прокуратура не може да бъде пренебрегнат. През 2022 г. демонстрирахме, че Европейската прокуратура има безпрецедентен капацитет да идентифицира и проследява съмнителни финансови потоци и непрозрачни правни договорености. На прав път сме, но трябва да направим повече."

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.