Сигнализирай!

ФБР: Не използвайте обществени станции за зареждане на телефони

Gospodari.com
Gospodari.com
13.04.2023 г.
16
0

ФБР: Не използвайте обществени станции за зареждане на телефони!

Федералното бюро за разследване в САЩ предупреждава потребителите да не използват обществени станции за зареждане на телефони. Целта е да избегнат излагането на устройствата си на зловреден софтуер, предава CNN.

TikTok заплашва националната сигурност на САЩ, твърди ФБР

Обществени USB станции като тези, които се намират в моловете и летищата, се използват от злонамерени лица за разпространение на зловреден софтуер и софтуер за наблюдение. Това се посочва в публикация в Twitter на клона на ФБР в Денвър. От обаче агенцията не дават конкретни примери.

„Носете собствено зарядно устройство и USB кабел и вместо това използвайте електрически контакт“, съветват оттам.

Въпреки че обществените станции за зареждане са привлекателни за мнозина, когато устройствата са с изтощена батерия, експертите по сигурността от години изразяват опасения.

„Само като включите телефона си в компрометиран разклонител или зарядно устройство, вашето устройство вече е заразено. Това компрометира всичките ви данни“. Това обясни Дрю Пайк, бивш служител на охранителната фирма Authentic8, пред CNN през 2017 г.

Кабелът, който използвате за зареждане на телефона си, се използва и за изпращане на данни от телефона ви към други устройства. Например, когато включите вашия iPhone към вашия Mac с кабела за зареждане, можете да изтегляте снимки от телефона си на компютъра си.

Ако портът е компрометиран, няма ограничение за информацията, която хакерът може да вземе, обясни още Пайк. Това включва вашия имейл, текстови съобщения, снимки и контакти.

„ФБР редовно предоставя напомняния и съобщения за обществени услуги във връзка с нашите партньори“. Това коментира Вики Мигоя, служител по връзки с обществеността в клона на ФБР в Денвър, пред CNN. „Това беше общо напомняне за американската общественост да остане в безопасност, особено по време на пътуване.“

Федералната комисия по комуникациите също актуализира публикация в блог във вторник, предупреждавайки, че повреден порт за зареждане може да позволи на злонамерено лице да заключи устройство или да извлече лични данни и пароли.

„В някои случаи престъпниците може умишлено да са оставили кабели включени в станциите за зареждане. Дори има съобщения за раздаване на заразени кабели като промоционални подаръци.“

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.