Сигнализирай!

Крал Чарлз III присъди почетни отличия на двама български граждани

Gospodari.com
Gospodari.com
14.04.2023 г.
24
0

Крал Чарлз III присъди почетни отличия на двама български граждани в знак на признание за значителния им принос към укрепването на отношенията между Обединеното кралство и България, разкрива NOVA.

Британското правителство у нас обяви, че отличията се присъждат на Стефан Китанов и Валентин Въльовски.

Стефан Китанов е създател и директор на международния филмов фестивал София Филм Фест. Той е обявен за почетен член на Ордена на Британската империя (MBE) за принос към представянето на британското кино в България.

Стефан Китов. Източник: bulphoto

Национална гордост: Васко Василев ще бъде концертмайстор на коронацията на Чарлз III

Валентин Въльовски е градинар в резиденцията на Британското посолство в София. Той е награден с Медала на Британската империя (BEM) за принос към укрепването на британско-българските отношения.

Китанов популяризира британското кино в България в продължение на над 30 години. През 1996 г. в сътрудничество с Британски съвет той запознава българските зрители с Монти Пайтън на филмов фестивал, посветен на британската комедийна група.
София Филм Фест е едно от най-значимите български културни прояви днес и водещо филмово събитие в Централна и Източна Европа. Събитието продължава да представя британското кино, включително инициативата на Британски съвет „Пет филма за свободата“.

Валентин Въльовски развива и поддържа градината на резиденцията на Британското посолство в София в продължение на 30 години. На площ от 1.5 акъра в нея растат 13 вида дървета, 15 вида пълзящи рози в различни цветове и 40 вида розови храсти. Градината включва и типични английски сортове като Princess Charlottе и Rosa Glauca. През 1998 г. Крал Чарлз, тогава Принц на Уелс, засажда орех, превърнат от Въльовски в главния елемент на градината.
Градинарят е специалист в своята област. Той обменя опит с колегите си от Кю гардънс и Хамптън корт в Обединеното кралство. Редовно споделя своите познания и помага на местно училище да създаде своя градина.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.