Сигнализирай!

Скоро Индия ще стане най-многолюдната държава в света

Gospodari.com
Gospodari.com
19.04.2023 г.
34
0

Скоро Индия ще стане най-многолюдната държава в света. Oчаква се тя да надмине Китай с почти 3 милиона души повече в средата на тази година. Това показват данни, публикувани в сряда от ООН и цитирани от Reuters.

Демографските данни от „Доклада за състоянието на световното население за 2023 г.“ на Фонда на ООН за населението (UNFPA) оценяват броя на хората в Индия на 1,4286 милиарда спрямо 1,4257 милиарда за Китай.

ООН: Населението на България ще намелее с 24,7% до 2050 г.

Съединените щати са на трето място с приблизително население от 340 милиона, показват данните. Те отразяват информацията, налична към февруари 2023 г., се казва още в доклада.

Експерти по населението, използващи предишни данни от ООН, прогнозират, че Индия ще надмине Китай дори още този месец. Но последният доклад на глобалния орган не уточнява конкретна дата, когато ще се случи това.

Представители на ООН заявиха, че не е възможно да се уточни дата поради „несигурност“ относно данните, идващи от Индия и Китай. Особено след като последното преброяване на населението в Индия беше извършено през 2011 г. А следващото, което трябваше да се проведе през 2021 г., беше отложено поради пандемията от Covid-19.

Въпреки че Индия и Китай ще представляват повече от една трета от прогнозираното световно население от 8,045 милиарда, растежът на населението и в двата азиатски гиганта се забавя, с много по-бързи темпове в Китай, отколкото в Индия.

Миналата година населението на Китай намаля за първи път от шест десетилетия. Tова беше исторически обрат, който се очаква да отбележи началото на дълъг период на намаляване на броя на гражданите. И то с дълбоки последици за икономиката и света.

Годишният ръст на населението на Индия е средно 1,2% от 2011 г. насам, в сравнение с 1,7% през 10-те години по-рано. Toва пък сочат правителствени данни.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.