Сигнализирай!

Служебното правителство тихомълком "дарява" милиони на превозвачите

Gospodari.com
Gospodari.com
20.04.2023 г.
16
0

Служебното министерство тихомълком извърши странна маневра, която ще доведе до допълнително изплащане на милиони левове на автобусните превозвачи, разследва "СЕГА".

Става въпрос за предвиденото за 2022 г. компенсиране на евтините ученически и пенсионерски карти, което ще получат фирмите. През октомври 2022 г. правителството взе решение да увеличи двойно компенсациите за евтините карти за вътрешноградски и междуселищен превоз на учащи и възрастни граждани. Причината била, че тарифите за компенсиране не са променяни от 2008 г. Постановлението е прието на 20 октомври и влиза в сила от деня на приемането му.

източник: bulphoto

В даден момент обаче служебното правителство придава обратна сила на своето решение. Вместо по-високите компенсации да важат от октомври 2022 година, те ще бъдат приложени постфактум с дата от 1 януари 2022 г. Това придаване на обратна сила на увеличението на компенсациите е одобрено без много шум на последното заседание на кабинета на 13 април. Правителствената пресслужба пише три изречения по темата. Според съобщението промените се налагат с цел да няма противоречиво прилагане на нормативния акт.

Предлагат понижение на тол таксите за родните превозвачи и увеличение за чуждите (видео)

Парадоксално, не е ясно доколко това решение е юридически издържано и дали не нарушава именно правилата на нормативните актове.

Сравнението на размера на компенсациите и изплащаните от общините суми показва, че става въпрос за двойна разлика. Тя е в размер на милиони левове. Например за Столична община месечната компенсация за учащи е увеличена от 9 на 18 лв. При възрастните тя е от 5,90 на 11,80 лв.

Според наредбата за компенсирането на намалените приходи на превозвачите, общините са длъжни да публикуват отчет за платените компенсации най-късно до 31 март. Експерти коментират, че е много вероятно при предаването на отчетите да са установени грешки. Правителството може да се опитва да ги компенсира чрез спорното решение.

Придаването на обратна сила на разходи за 2022 г. е учудващо и на фона на ограничените условия за изпълнение на бюджета. Държавата работи с удължен бюджет от 2022 г. Лимитите за разходите са фиксирани и не би следвало към тях да се добавят нови политики. 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.