Сигнализирай!

Новият американски посланик у нас: България е стратегически партньор (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
27.04.2023 г.
10
0

Новият американски посланик у нас: България е стратегически партньор. Това заяви Кенет Мертен, който днес даде бизнес закуска заедно с Американската търговска камара в България (АТК). 

„Както казах в речта си пред Конгреса във Вашингтон, България е стратегически партньор и съюзник на САЩ. Рамо до рамо работим по стратегически въпроси, сътрудничим си в сектор сигурност, работим в посока енергийна диверсифакция и регионална интеграция в името на опазването на демократичните норми”. Това заяви Мертен, цитиран от bTV.

Радев връчи орден „Мадарски конник“ на посланик Херо Мустафа (видео)

Припомняме, че той смени на поста Херо Мустафа, която си тръгна през март, след като мандатът ѝ изтече.

Кенет Мертен e с ранг кариерен министър в Държавния департамент на Съединените щати. Преди да бъде номиниран за посланик в България през юни 2022 г., той ръководи посолството на САЩ в Хаити като шарже д’афер в продължение на шест месеца.

От януари 2019 г. до януари 2021 г. е главен заместник-помощник секретар в Бюрото за глобално управление на таланти към кабинета на генералния директор. От януари до октомври 2021 г. той изпълнява длъжността генерален директор на Външната дипломатическа служба.

Има две посланически назначения ‒ от 2012 г. до август 2015 г. е посланик на Съединените щати в Република Хърватия, а преди това е посланик на Съединените щати в Хаити от 2009 г. до юли 2012 г.

Работил е и като заместник-изпълнителен секретар на държавния секретар на САЩ Клинтън и на държавния секретар Райс.

През 2011 г. получава наградата „Райън К. Крокър“ за изключително лидерство в „експедиционната дипломация” – спешна дипломация с цел стабилизиране в зони на нестабилност или конфликти, за забележителния му принос след земетресението в Хаити през 2010 г. Докато е посланик в Хаити, Мертен осъществява надзор над дейностите за оказване на незабавна помощ, предоставяна от правителството на Съединените щати на място. В дните след земетресението той ръководи и най-голямата евакуация на американски граждани след Втората световна война.

60 000 км из България свидетелстват за отношението на Херо Мустафа към страната ни

Посланик Мертен е роден в Сейнт Луис, щата Мисури. За свой роден град смята Хъдсън, Охайо.

Дипломатът говори четири езика. Със съпругата му Сюзън имат две дъщери.

Снимки: Булфото

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.