Сигнализирай!

България ще се бори за Олимпиада срещу тежки съперници

Gospodari.com
Gospodari.com
30.04.2023 г.
9
0

България ще се бори за Олимпиада срещу тежки съперници. Станаха ясни опонентите на родните национали по баскетбол за предстоящата олимпийска предквалификация през лятото. За домакин на групата, в която попаднаха "лъвовете", бе избрана Турция. В надпреварата за само 5 квоти се впускат цели 40 отбора от целия свят.

Освен домакина на Световното първенство през 2010 г. Турция, останалите държави, които ще приемат групи от квалификациите са Полша и Естония. В нашата група изявен фаворит е именно южната ни съседка. С изключително дълбок състав, тя ще очаква включвания и на звездите си от НБА Алперен Шенгюн и Джеди Осман. В Лигата на извънземните към момента играят четирима турци.

Ето новите съперници на България по пътя към Евробаскет (видео)

Другите съперници на България са Хърватия, Украйна, Белгия, Нидерландия, Исландия и Швеция. От тях най-голям респект буди тимът на Хърватия, който, по подобие на Турция, разполага с играчи в НБА и елитните европейски клубове. Представянето на "шахматистите" напоследък обаче е повече от колебливо, след като те няма да играят на Световното първенство, а в същото време пропуснаха да се класират за директните квалификации за Евробаскет и минават, заедно с България, през последния кръг на предквалификации.

Украинският състав също е силен. В него вероятно ще видим Святослав Михайлюк от НБА. Украинците имат солидно поколение, а техният клуб "Прометей" достигна до полуфинал във втория по сила турнир в Европа - Еврокупата. Белгия пък направи фурор в последните няколко квалификации за Евробаскет и разполага с дълбок състав.

Единствено първият отбор от всяка група ще продължи към същинската квалификация. Тук намираме единствено държави, които не са се класирали за предстоящото тази година Световно първенство. Останалите участници в същинската квалификация ще се определят именно от него.

В същия жребий основното събитие бе разпределянето по групи на участниците на Мондиала.

Ето как ще изглежда груповата фаза на първенството в Япония и Филипините:

Група “A” - Ангола, Доминиканска република, Филипините, Италия 
Група “B” - Южен Судан, Сърбия, Китай, Пуерто Рико 
Група “C” - САЩ, Йордания, Гърция, Нова Зеландия
Група “D” - Египет, Мексико, Черна гора, Литва 
Група “E” - Германия, Финландия, Австралия, Япония 
Група “F” - Словения, Грузия, Кабо Верде, Венецуела 
Група “G” - Иран, Испания, Кот д'Ивоар, Бразилия 
Група “H” - Канада, Латвия, Ливан, Франция

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.