Сигнализирай!

Десетки хиляди сърби на протест срещу насилието поискаха оставки на политиците (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
20.05.2023 г.
27
0

Десетки хиляди сърби на протест срещу насилието поискаха оставки на политиците. В Белград се проведе масов протест срещу насилието, съобщава БНТ. Участниците в демонстрацията поискаха оставката на министъра на вътрешните работи и на началника на разузнаването след двете масови стрелби, при които бяха убити 18 души.

Русия бомбардира Украйна с бетонни бомби

https://www.youtube.com/watch?v=T8vhZhbQPFI

Демонстрантите настояха още правителството да отнеме лиценза на телевизиите и вестниците, които, според опозицията, са подклаждали насилие в обществото.

Според премиера Ана Бърнабич тайните служби умишлено подклаждат размирици в Сърбия. За следващата седмица президентът Александър Вучич свиква контрадемонстрация.

https://www.youtube.com/watch?v=pKZJZvlywNQ

Коментар

"Ние сме в шок, не вярваме и сме ядосани", заяви протестиращата Йелена Михайлович пред тълпата, събрала се пред парламента.

"И един въпрос отеква във всички нас - каква държава оставяме на децата си?", добави тя.

Протестите са едни от най-масовите митинги в Сърбия, откакто преди повече от две десетилетия масови демонстрации предизвикаха падането на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич.

След като блокираха два големи моста в Белград и магистралата, минаваща през сръбската столица, няколко опозиционни политици призоваха поддръжниците си да останат на пътя, докато не бъдат изпълнени всички искания, а други протестиращи разпънаха палатки.

Мнение

Президентът обвини опозицията, че злоупотребява с трагедията с масовата стрелба за свои политически цели и че иска да спечели властта без избори. "Това няма да се случи! На власт се идва с избори, а не с насилие", каза той по време на половинчасовата си реч.

Ден по-рано Вучич заяви: „Мислите, че като окупирате сгради или пътища, ще получите нещо – нищо и никога няма да получите. Това е нещо, което ви гарантирам. Това е нещо, което повтарям десет години подред“.

Според местните медии тълпата в Панчево е била предимно от хора, докарани с автобуси - метод, който Сръбската прогресивна партия (СПП) на Вучич редовно използва за своите митинги, пише Вести.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.