Сигнализирай!

Русия обяви за издирване прокурора, издал международна заповед за ареста на Путин

Gospodari.com
Gospodari.com
20.05.2023 г.
21
0

Русия обяви за издирване прокурора, издал международна заповед за ареста на Путин. Това е Карим Хан от наказателния съд в Хага.

Ето какво разкриват схеми на двореца на Путин край Черно море

В базата данни за издирване на руското вътрешно министерство е публикувана страница с данните на Карим Ахмад Хан. Посочено е, че прокурорът се издирва по член от руския Наказателен кодекс. Новината бе потвърдена от държавната агенция ТАСС, пише Офнюз.

Преди това

На 20 март Следственият комитет на Русия откри наказателни дела срещу Хан и съдиите от МНС Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес. И това се случи няколко дни след издаването на заповедта за арест на руския президент. Тогава от комитета, който е на ръчно управление от Владимир Путин, а ръководството му изпълнява задачите, поставени от Кремъл, съобщиха, че прокурорът на МНС Карим Хан е изпратил искане за издаване на заповед за арест на руски граждани. Въз основа на нея съдиите Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес са взели „незаконни решения за арест на президента и детския омбудсман“.

Хан пък заяви, че заповедта за арест на Путин ще продължи да бъде валидна. Дори след като войната на Русия срещу Украйна приключи.

Според "Интерфакс" Москва е завела дела срещу Хан и съдиите Акане, Айтала и Годинес. Делото срещу Карим Хан е за "привличане на съзнателно невинен към наказателна отговорност". То е "съчетано с незаконно обвинение на лице в извършване на тежко или особено тежко престъпление". В това число "за подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползваща се с международна закрила, за усложняване на международните отношения".

Претенциите срещу съдиите са за "съзнателно незаконно задържане". Също "за подготовка за нападение срещу представител на чужда държава, ползващ се с международна закрила, с цел усложняване на международните отношения".

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.