Сигнализирай!

Поредна мистериозна смърт сред руския елит

Gospodari.com
Gospodari.com
23.05.2023 г.
19
0

Поредна мистериозна смърт сред руския елит, пише CNN. Заместник-министърът на науката и висшето образование Пьотр Кучеренко е починал, докато се е връщал от командировка в Куба. Това съобщи руското министерство на науката и висшето образование.

47-годишният Кучеренко се е почувствал зле по време на полет от Куба в събота.

Самолетът е кацнал аварийно в Южна Русия, но лекарите, пристигнали на място, не успели да спасят Кучеренко.

Кучеренко се чувстваше зле в самолета с руска делегация, която се връщаше от командировка в Куба. Самолетът кацна в град Минералние води, където лекарите се опитаха да помогнат“, се казва в изявление на министерството, публикувано на уебсайта му.

Снимка: скрийншот/руско министерство на науката и висшето образование

Пьотр Кучеренко не е подкрепял руската инвазия в Украйна, допълва в статия The Moscow Time. Съобщава се, че журналистът и режисьор на документални филми Роман Супер е разказал в канала си в Telegram, че е разговарял с Кучеренко в кабинета на министъра „няколко дни“ преди да напусне Русия след нахлуването в Украйна миналата година. Двамата са обсъдили плановете за преместване на Супер, неспособността на Кучеренко да напусне Русия и собственото му противопоставяне на нахлуването на Москва.

„Невъзможно е [за мен да напусна Русия], конфискуват ни паспортите. И няма свят, който да се радва да види заместник-министър на Русия след тази фашистка инвазия“, припомня журналиста думите на Кучеренко.

Известно е, че журналистът е напуснал Русия от съображения за сигурност месеци след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Семейството на Кучеренко свързва смъртта му със сърдечно заболяване.

Близките му отказват да дадат подробности преди съдебномедицинската експертиза, насрочена за сряда, коментира държавният телевизионен оператор „Звезда“.

Във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че не е запознат с причината за смъртта на Кучеренко.

CNN посочва, че на висши руски служители в Кремъл и в регионите е забранено да напускат постовете си. IStories, онлайн издание за разследващи новини, базирано извън Русия и управлявано от известния журналист Роман Анин, съобщи миналата седмица, че няколко губернатори, служители от силите за сигурност и хора от президентската администрация са се опитали да напуснат, но не им е било позволено. Песков отхвърли доклада като измама.

Известен висш руски служител е загинал при инцидент след падане от високо

Смъртта на Кучеренко не е първата, която предизвиква интерес.

Съобщава се, че най-малко 13 високопоставени руски бизнесмени са загинали при самоубийство или необясними инциденти през последната година. Шестима от тях са свързани с двете най-големи енергийни компании в Русия.

Руският магнат Павел Антов е починал в Индия през декември след падане от третия етаж на хотела си. Неговият приятел Владимир Буданов е починал от инфаркт на 65-ия рожден ден на Антов, два дни по-рано, според полицията. Буданов е на 61 години и е имал предшестващо сърдечно заболяване, казаха от полицията. Властите смятат, че смъртта на Антов е самоубийство.

Александър Бузаков, ръководител на голяма руска корабостроителница, която е специализирана в изграждането на неядрени подводници, е починал внезапно през декември.

Бившият ректор на Московския авиационен институт Анатолий Геращенко е загина при неуточнен инцидент през септември.

Снимка: Московски авиационен институт

Директорът на “Лукойл” падна от шестия етаж на болница и загина на място

Председателят на „Лукойл“ Равил Маганов е починал в началото на септември, след като пада от прозореца на болница в Москва.

В средата на септември руският бизнесмен Иван Печорин, топ мениджър на Корпорацията за развитие на Далечния изток и Арктика, е открит мъртъв във Владивосток. Медиите съобщава, че се е удавил на 10 септември край нос Игнатиев във Владивосток.

Друг топ мениджър на "Лукойл", Александър Суботин, е бил открит мъртъв близо до Москва през май.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.