Сигнализирай!

"Да, България" ще е без министри в кабинета "Денков-Габриел"

Gospodari.com
Gospodari.com
25.05.2023 г.
23
0

Участващата в "Демократична България" (ДБ) партия "Да, България" няма да има министри в бъдещото правителство с ротационни премиери между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, пише Mediapool.

Това се разбра от изказване на лидера на партията Христо Иванов пред журналисти в парламента.

"Ние от "Да, България" имаме решение, с което сме делегирали на акад. Денков да води разговор за съставяне на кабинет с втория мандат. Нашето предпочитание бе за формат изцяло неутрален и експертен. Ние най-вероятно няма да участваме със свои политически представители в този кабинет. Но ще дадем политическа подкрепа в парламента за такъв кабинет", коментира Иванов.

източник: bulphoto

По думите му "Да, България" ще представи финално решение, след като види окончателен състав на кабинета.

Но такъв с втория мандат трябва да има.

Мария Габриел и Николай Денков разясняват как ще “ротират” премиера (видео)

От седмици между ПП и ДБ се водят спорове именно за това какъв да е съставът на кабинета с втория мандат – експертен или политически. От ПП настояват съпредседателят им Асен Василев да бъде финансов министър. Позицията на ДБ до момента е, че в правителството не трябва да има ярки политически лица.

За момента от ПП твърдят, че единственият представител на ГЕРБ в правителството ще е Мария Габриел. От партията на Бойко Борисов обаче искат да имат и министри. 

"Има желание от страна на ГЕРБ за включване на още министри в проектокабинета с втория мандат, но ние имаме определени правила. Разбрали сме се, че този кабинет ще бъде излъчен от нас. След това ако има промени, те трябва да бъдат утвърдени от двете страни", каза Николай Денков.

Все още стои открит въпросът дали в кабинета ще има представители на останалите две партии в коалицията - "Зелено движение" и ДСБ.

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се договориха Николай Денков от ПП и Мария Габриел от ГЕРБ да изпълнят 9-месечен ротационен пост на министър председател. Първи ще встъпи в длъжност Николай Денков.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.