Сигнализирай!

Разследването по делото "Чекмеджегейт" е прекратено, Гешев разбрал от медиите

Gospodari.com
Gospodari.com
27.05.2023 г.
25
0

Софийската градска прокуратура прекрати разследването по прословутия случай "Чекмеджегейт", съобщава "СЕГА". Става въпрос за снимките на кюлчета и пачки в чекмеджето на спалнята на Бойко Борисов в правителствената резиденция в "Бояна".

В петък стана ясно, че на 10 май тази година с постановление на прокурор на Софийска градска прокуратура е прекратено досъдебно производство по преписка 10019/2020 г. по описа на СГП. Не са ясни обаче мотивите на наблюдаващия прокурор. По информация от този март, той е Ивайло Петров, който не е избран на случаен принцип, както изисква законът.

За същото съобщи и главният прокурор Иван Гешев.

източник: bulphoto

Рашков към Борисов: И фалшива банкнота в чекмедже е престъпление (видео)

По думите му той разбрал за това от медийните публикации, като намекна, че това е и победа за българската законност.

Когато звъннах на колеги да попитам дали това е вярно, беше потвърдено, че производството е прекратено. Служебно ми е известно, че делото е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура. Днес ми казаха, че има указания от ВКП да се извърши служебен контрол от горестоящата прокуратура – Апелативна прокуратура, върху прекратяването. Има две юридически възможности оттук нататък – да бъде прекратено, и да бъде отменено това постановление за прекратяване на наказателното производство“, обясни Гешев.

"Това, което мога да кажа, е че този случай опровергава политическата опорка и хибридната атака срещу прокуратурата, която не почива на българската Конституция, че българският главен прокурор е всемогъщ, всесилен и неконтролируем. Няма законово задължение да бъда уведомяван при произнасяне на прокурорите", уточни той.

Градският прокурор Илиана Кирилова също потвърди прекратяването на производството. Проблемът от юридическа гледа точка е, че няма как да се установи дали банкнотите и кюлчетата на снимките са истински. Дори те да съвпадат като номера със съществуващи такива. От прокуратурата припомнят, че по делото са били направени редица международни поръчки и запитвания дали такива банкноти, с такива серийни номера съществуват.

Информацията е на фона на експертизи, които установяват, че все пак част от банкнотите от снимките са истински. Не е ясно и дали прокуратурата изобщо е установила автора на снимките. Борисов назова митичната фигура на Мата Хари, зад която не се знае кой стои.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.