Сигнализирай!

Президентът на Уганда одобри нов строг закон срещу ЛГБТ общността

Gospodari.com
Gospodari.com
31.05.2023 г.
45
0

Президентът на Уганда одобри нов строг закон срещу ЛГБТ общността, съобщава ВВС.

Напредъкът на страната в справянето с ХИВ е в „сериозна опасност“, след като държавният глава одобри нов строг закон срещу хомосексуалността, предупредиха ООН и САЩ. Все по-голям брой хора са обезсърчавани да търсят жизненоважни здравни услуги от страх от нападения и наказание, добавят оттам.

Президентът Йовери Мусевени подписа законопроекта срещу хомосексуализма, след като парламентът го смекчи. Но това все още е един най-суровите анти-ЛГБТ закони в света.

Хомосексуалните актове вече са незаконни в Уганда, но сега всеки осъден е изправен и пред доживотен затвор.

Виетнам вече не смята хомосексуалността за болест

Документът налага смъртно наказание за така наречените утежнени случаи. Те включват гей секс с лице под 18-годишна възраст или когато някой е заразен с доживотна болест, включително ХИВ.

В съвместно изявление три от водещите групи за здравни кампании в света - Спешният план на президента на САЩ за помощ при СПИН (Pepfar), UNAids и Глобалният фонд - заявиха, че са дълбоко загрижени за "вредното въздействие" на закона.

„Напредъкът на Уганда в отговора на ХИВ сега е в сериозна опасност“, се казва в изявлението. „Стигмата и дискриминацията, свързани с приемането на закона, вече доведоха до намален достъп до превенция, както и до услуги за лечение“.

В изявление президентът на САЩ Джо Байдън описа това решение като „трагично нарушение на универсалните човешки права“. Той призова Уганда незабавно да отмени документа.

Байдън каза още, че Вашингтон обмисля "допълнителни стъпки, включително прилагане на санкции и ограничаване на влизането в Съединените щати срещу всеки, който е замесен в сериозни нарушения на човешките права или корупция".

Посолството на САЩ в Уганда все още не е коментирало този ход.

САЩ са основен търговски партньор на Уганда. Източноафриканската нация се възползва от Закона за растежа и възможностите в Африка, който ѝ дава по-лесен достъп до доходоносните американски пазари. САЩ, UNAids и Глобалният фонд също изиграха основна роля в подкрепата на дългогодишните усилия на Уганда за ограничаване на ХИВ/СПИН.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.