Сигнализирай!

Около 30-40% от българите получават пари под масата

Gospodari.com
Gospodari.com
02.06.2023 г.
27
0

Около 30-40% от българите получават пари под масата. Това стана ясно от научно-изследователски проект за "икономиката в сянка".

Краят на ерата на лесните пари ще бъде болезнен

Това каза пред БТА доц. д-р Люба Спасова от Института по философия и социология при Българската академия на науките (ИФС - БАН). Тя отчете резултатите от научно-изследователски проект на тема "Факторна детерминираност на "икономиката в сянка" в представите на българското общество".

"Разбира се, не всички практики, защото те са най-различни, са на това ниво, но доплащането "на ръка" се споделя от около 30-40%, което е изключително висок процент", добави тя. И посочи, че тези хора декларират официално част от сумата, докато останалата я получават в плик.

снимка: Unsplash

По думите й причините за това са много. Но разпространеното мнение е, че работодателят е този, който инициира този процес с цел спестяване на данъци. Но това се подкрепя и от работника, тъй като се смята, че и за двете страни така е по-добре. Някои от хората обаче са споделили за случаи, в които това се прави под натиск от страна на работодателя.

Според нея, за да се преодолеят тези порочни практики, ще трябва да мине доста време. На първо място трябва да се променят културата и нагласите. Освен това трябва да се работи и върху преодоляването на недоверието към държавата и институциите. Една от най-сериозните причини за съгласието от страна на работника за получаването на пари в плик е високата бедност, както и рискът от безработица.

"Част от практиките лесно биха могли да бъдат идентифицирани и заловени, но когато влязат от Инспекцията по труда. Те не могат да установят плащането в плик, защото това остава между двете страни, които са се договорили", заяви още доц. д-р Спасова.

Забелязва се, че над 90% от младите са склонни да се включат в сенчести икономически практики. Според доц. Спасова трябва да се въведе образование, което да научи хората на техните права и задължения.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.