Сигнализирай!

Бившият шотландски министър е освободена от ареста: "Невинна съм"

Gospodari.com
Gospodari.com
12.06.2023 г.
15
0

Бившият шотландски министър е освободена от ареста: "Невинна съм". Никола Стърджън беше арестувана заради разследване на финанси.

Арестуваха съпруга на бившния пръв министър на Шотландия

Според шотландската полиция 52-годишната Стърджън е била арестувана "като заподозряна във връзка с продължаващото разследване на финансирането и финансите на Шотландската национална партия". Тя беше разпитана, след като беше арестувана в 10.09 ч. в неделя. И беше освободена от ареста в 17.24 ч. без обвинение, в очакване на допълнително разследване. Това написа Дневник.

Стърджън, която ръководи правителството на Шотландия от 2014 г. до 2023 г., е третата високопоставена фигура на партията, арестувана във връзка с разследването. След като започнаха разпити на свидетели тази година. Шотландската полиция започна своето разследване през 2021 г., след като бяха подадени жалби заради използването от партията на фонд от над 600 хил. паунда. А той е събран от активисти и предназначен да бъде отделен за кампания за независимост на Шотландия.

снимка: iStock

Нейният съпруг, бившият главен изпълнителен директор на партията Питър Мърел, беше задържан от полицията през април. Докато ковчежникът Колин Бийти беше арестуван две седмици по-късно. И двамата мъже бяха освободени без обвинение в очакване на по-нататъшно разследване.

Стърджън шокира Шотландия, като обяви оставката си като първи министър през февруари. Тя беше заменена от Хумза Юсаф след тежки избори за лидер. Но полицейското разследване засенчи първите месеци на неговото управление.

В изявление след освобождаването ѝ в неделя вечерта, Стърджън каза: "Невинността не е просто презумпция, на която имам право по закон. Знам без съмнение, че всъщност съм невинна."

Бившият първи министър посочи, че ще "отнеме ден или два, за да анализира това последно развитие". Но подчерта, че възнамерява скоро да се върне в шотландския парламент. "Където ще продължа да представлявам моите избиратели от южен Глазгоу по най-добрия възможен начин".

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.