Сигнализирай!

Нидерландия ще предоставя безплатни слънцезащитни кремове за гражданите

Gospodari.com
Gospodari.com
13.06.2023 г.
15
0

Нидерландия ще предоставя безплатни слънцезащитни кремове за гражданите. Целта е справяне с рекордните нива на рак на кожата в страната, предава The Guardian.

Дозатори за слънцезащитен крем ще бъдат достъпни това лято в училища и университети, на фестивали, паркове, спортни обекти и открити обществени пространства в цялата страна. Това обявиха от правителството. Оттам посочват, че трябва да се даде възможност на всеки да има достъп до слънцезащита. И да не изпитва неудобства от фактори като цената.

Как мъжете мажат половинките си със слънцезащитно мляко (видео)

В инициатива за обществено здравеопазване, за която се смята, че е подобна по мащаб само на – и отчасти вдъхновена от – продължилата десетилетия кампания на Австралия, която насърчава хората да обличат риза, да се мажат със слънцезащитен крем и да си слагат шапка, нидерландските власти се надяват, че кампанията ще превърне нанасянето на слънцезащитен крем в безспорен навик.

Кампанията беше стартирана през уикенда на фестивал в град Бреда.

Съобщава се, че болница Venlo-Venray, близо до германската граница, работи с държавни здравни застрахователи за финансиране на предоставянето на слънцезащитен крем в няколко общини в 120 основни училища.

Говорител на клиниката каза, че един от нейните кожни лекари е измислил идеята за преобразуване на диспенсери, създадени за осигуряване на дезинфектант за ръце по време на пандемията от Covid-19, за съхранение на слънцезащитен крем.

Медицинските органи съобщават за рекорден ръст на случаите на рак на кожата през последните няколко години. Слънцезащитният крем е доказано най-добрата защита срещу болестта. Децата трябва да свикват да се мажат с него от ранна възраст, за да стане тази практика ритуализирана като миенето на зъбите.

В цяла Европа нивата на рак на кожата се покачват през последните две десетилетия. В съседна Германия през 2021 г. броят на смъртните случаи от рак на кожата е нараснал с 55% спрямо 2001 г. Това показват данните на Федералната статистическа служба.

Значителни икономии в здравеопазването могат да бъдат направени чрез намаляване на рака на кожата. В това са категорични експертите.

През уикенда бяха наблюдавани необичайно високи температури в централната част на Европа. И се очаква това да продължи през следващите седмици.

Полша, Франция и Германия отчитат едни от най-високите температури. А скандинавските и средиземноморските страни за разлика от тях са по-хладни от нормалното за това време на годината.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.