Сигнализирай!

Системата за бедствия BG Alert ще бъде готова до края на юни (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
17.06.2023 г.
51
0

Системата за бедствия BG Alert ще бъде готова до края на юни. След това предстоят тестове. Това заяви главен комисар Александър Джартов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" в ефира на NOVA.

Тя ще бъде допълнителен канал към Националната система за ранно предупреждение и оповестяване. Чрез нея ще може през мобилните телефони да се предостави информация на гражданите дали има опасност за тях, обясни комисар Джартов.

И допълни: „Става дума за явления, които могат да се прогнозират. Не става дума за земетресения. Системата ще бъде довършена до края на месеца, след което ще започнат тестовете”.

Снимка: стопкадър/видео NOVA

Главен комисар Александър Джартов съобщи, че заради валежите в момента е усложнена обстановката в столицата и по-специално в Нови Искър. Става дума основно за наводнени къщи, но реката вече е в коритото си и може да се работи по-спокойно.

Има евакуирани хора в села в Северозападна България.

В петък преля река Войнишка, която е близо до град Дунавци. В момента се оценява ситуацията. Реката е в коритото си, но оставаме в готовност. Има 60 къщи за отводняване. Някои хора са приютени при близки, а тези, които останаха по домовете си – имаме готовност да евакуираме”, подчерта той.

Бедствено положение във Враца и Криводол

По отношение на опасността от преливане на язовири комисар Джартов заяви, че няма информация за рискови съоръжения. „Превантивно насочихме наши хидромоторни помпи към два от язовирите в Монтанско, за да предотвратим залпово преливане на вода през преливниците. За момента ситуацията е под контрол”, допълни той.

С повишено внимание се следи ситуацията в 21 области с оглед на прогнозата за оранжев код за опасно време. Осигурени са над 1300 пожарникари, които да дежурят в цялата страна за непосредствено реагиране. „Държим и постоянна връзка с Националната асоциация на доброволците. В случай на необходимост сме готови чрез тях да осигурим такава”, подчерта той. И допълни: „Работим по постъпилите сигнали в Монтана, където знам за поне трима евакуирани хора. Отводняваме най-вече къщи”.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.