Сигнализирай!

Съюзът на съдиите настоява за премахване на Сарафов и разпускане на ВСС

Gospodari.com
Gospodari.com
19.06.2023 г.
23
0

Съюзът на съдиите в България настоява в свое становище Борислав Сарафов да бъде премахнат като временно изпълняващ главен прокурор, след което ВСС да бъде разпуснат.

"На 16.06.2023г., с назначаването на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността „Главен прокурор на Република България“, Прокурорската колегия на ВСС взе поредното срамно решение, тежко увреждащо авторитета на съдебната власт. Този път – и при наличие на неопровергани по убедителен начин съмнения и за изземване на правомощия от Пленума на ВСС.", се посочва в позицията им.

Съдиите припомнят, че още в началото на скандала по върховете на прокуратурата са поискали оставките на Иван Гешев и неговия заместник Сарафов. Те се възприемат като главни участници в разкритите от самите тях механизми. Както и в случаи на оказване на неправомерно влияние върху висши представители на съдебната власт. Включително членове на самия Висш съдебен съвет.

Правосъдният министър дава на съд решението за назначаване на Сарафов (видео)

"По отношение на Борислав Сарафов съществуват обосновано тежки съмнения за интегритета му. Предвид изнесените в медиите данни за провежданите от него дружески срещи в несъществуващия вече ресторант„Осемте джуджета“ с лица, обявени за издирване от МВР. Налице са и съмнения в притежаваните от него професионални и нравствени качества за заемане, макар и временно, на тази длъжност.", посочват още от съюза.

източник: bulphoto

От съюза призовават изборът на нов главен прокурор да стане след публично обсъждане и излагане на конкретни мотиви.

Съдиите настояват за временно изпълняващ длъжността да бъде избран прокурор с доказана професионална компетентност и интегритет. Той трябва да е извън кръга на заместниците на Иван Гешев.

"Пред погледа на членовете на ВСС се извършиха множество фрапантни нарушения на принципите на правовата държава и върховенството на закона. Те не само не предизвикаха адекватна реакция, но дори обратното. Бяха безпринципно и арогантно защитавани от мнозинството от членовете на Съвета. Същите тези членове, които изведнъж и отново по необясними за обществото мотиви, прогледнаха за съществуващите от години проблеми в прокуратурата. Ето защо настояваме за пореден път, след избора на временно изпълняващ длъжността „главен прокурор“, незабавно да прекратите изпълнението на функциите си като членове на Висшия съдебен съвет.", завършва позицията.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.