Сигнализирай!

Първи коментар на лидера на „Вагнер“ след бунта

Gospodari.com
Gospodari.com
26.06.2023 г.
19
0

Първи коментар на лидера на „Вагнер“ след бунта. Евгений Пригожин говори в 11-минутно аудиосъобщение, публикувано в Telegram.

Лидерът на частната военна компания „Вагнер“ заявява, че целта на похода не е била да се свали правителството в Москва.

Не сме целели да свалим ръководството на Русия. Идеята на похода беше да бъде избегнато унищожаването на „Вагнер” и да се потърси отговорност от длъжностните лица, които с непрофесионалните си действия са допуснали огромен брой грешки”, обяснява Пригожин.

Според приет наскоро закон, всички частни военни формирования трябва да преминат под командването на Министерството на отбраната.

Не показахме агресия, но бяхме ударени от ракети и хеликоптери. Оттеглихме се, за да избегнем проливане на кръв от руски войници“, казва още Пригожин в своето изявление. Съжалява, че е трябвало да ударят руската авиация.

Според Евгений Пригожин „походът“ към Москва е показал сериозни проблеми със сигурността в Русия.

Пригожин разкри част от лъжите на Путин за войната в Украйна (видео)

В събота войниците на „Вагнер“ стигнаха почти до Москва, когато внезапно бяха отзовани от своя лидер. Той прие условия за деескалация на напрежението след преговори с Александър Лукашенко.

Лидерът на военната компания обявява също, че „Вагнер“ ще спре да съществува от 1 юли.

Причината е, че голяма част от бойците са отказали да подпишат договор с Министерството на отбраната. Тези, които са поискали да преминат към Министерството на отбраната, са го направили, обяснява Пригожин и уточнява, че това са около 1-2% от бойците.

"Нашият марш започна заради несправедливост, по пътя, на земята не сме убили нито един войник. За денонощие стигнахме на около 200 км от Москва, влязохме и взехме под контрол напълно Ростов. Мирните жители се радваха да ни видят. Показахме "мастърклас" по какъв начин трябваше да изглежда 24 февруари 2022 година. Нямахме за цел да сваляме съществуващия режим и законно избраната власт, за което много се говореше. Върнахме се назад, за да не проливаме кръвта на руските войници", казва Пригожин в 11-минутното аудиообръщение.

Видео: bTV

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.