Сигнализирай!

Жители на бургаско село са се увеличили над двойно преди кметските избори (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
02.07.2023 г.
9
0

Жители на бургаско село са се увеличили над двойно преди кметските избори.

Три месеца преди местните избори вече се засича предизборно преселение. До този момент изглежда, че най-масово то е в бургаското село Сигмен. Само на 7 километра от Карнобат, до декември 2022 г. в селото по постоянен адрес са регистрирани 83 жители. Тази година адресна регистрация в селото вече имат 241 души.

Хеликоптер прелетя опасно над плаж “Градина” и хвърли долари с лика на Тодор Живков (видео)

Жители на бургаско село са се увеличили над двойно преди кметските избори (видео)

На местните избори право на глас ще имат всички избиратели, които имат постоянен адрес на територията на съответното населено място. Но и тези с настоящ адрес, регистриран 6 месеца преди вота.

Рязко са се увеличили жителите в областите Кърджали, Пазарджик и Силистра.

Рекордьор обаче се оказва карнобатското село Сигмен, където се отчита ръст от близо 120% нови жители.

При кметските избори, особено в по-малките селища, всеки един глас има огромна тежест. Само за няколко месеца 154 души са населили Сигмен по документи. Нито един жител не отрича, че къщи в селото се купуват.

Част от имотите обаче се придобиват, за да се препродадат на по-високи цени. Жена, пожелала да не показваме лицето ѝ, твърди, че в никакъв случай в Сигмен не живеят 120% повече жители, каквито са данните от регистрациите.

Кметът

Хората в Сигмен са разделени на три. Едните не обръщат внимание на рязкото увеличение на новодомците. Други се съмняват, че това се случва, за да се манипулира местният вот. Трети са наясно, но не желаят да коментират.

За съмнителното нарастване на жителите на Сигмен забелязал и кметът на Карнобат Георги Димитров, след като научил, че общината влязла в челната тройка в страната по брой новорегистрирани.

"Това състезание да бъдем в първите редици на хората с регистриран настоящ адрес не ни прави много горди. Допускам, че става дума за подготовка за купуване на гласове. Няма логика да нарасне селото дава пъти и повече, защото ние наблюдаваме регистрациите във всички населени места в общината – общо 31.

Никъде няма такова струпване на хора. Изпълнихме законовите си задължения. Извършихме проверка по отношение законността на регистрациите. Една значителна част от тях са направени съгласно закона, говоря документално.

Оттук нататък започнахме проверка дали отговарят на условията - съответна жилищна площ. Започнахме да установяваме отклонения от законовите изисквания.

На 30 май е извършена проверка от нашия екип, заедно с органите на полицията. До 15 юли трябва да бъде предоставен доклад, защото те извършват проверки, срещат се със съседите да установят дали тези хора имат нещо общо с населеното място, живеят ли там. Нямам заключението все още. От разговори с местни жители разбирам, че значителна част от тези хора не са стъпвали в село Сигмен. Тоест, целта на регистрациите по настоящ адрес е ясна. Става дума за подготовка за местните избори. Цифрите към момента на проверката са дори по-високи от това, което подават в националната статистика", казва той.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.