Сигнализирай!

Киберпрестъпленията ще струват на Германия 206 милиарда евро през 2023 година

Gospodari.com
Gospodari.com
01.09.2023 г.
19
0

Киберпрестъпленията ще струват на Германия 206 милиарда евро през 2023 година. Toва става ясно от ново проучване, цитирано от Reuters.

Кражбата на ИТ оборудване и данни, както и дигиталния и индустриален шпионаж и саботаж, ще излязат изключително скъпо на страната, сочат данни на германската цифрова асоциация Bitkom.

Така се оказва, че щетите по това перо ще надминат границата от 200 милиарда евро за трета поредна година.

Проучването е проведено сред повече от 1000 компании.

Търсят се хакери, които да пробият сигурността на държавата

Проблемът е сериозен

"Германската икономика е много привлекателна цел за престъпници и враждебни държави. Границите между организираната престъпност и контролираните от държавата участници са размити", коментира президентът на Bitkom Ралф Винтергерст.

Около три четвърти от анкетираните компании са претърпели цифрови атаки през последните 12 месеца. Това е спад от 84% спрямо предходната година.

„Лекият спад в броя на пострадалите компании е положителен знак и показва, че защитните мерки имат ефект“, допълни той.

На въпрос дали „кибератаките заплашват съществуването на вашия бизнес“, за първи път повече от половината компании, или 52%, отговарят с „да“. Преди година тази цифра е била 45%, а преди две години е била 9%, според проучването.

От компаниите, които са претърпели атаки, на 70% са били откраднати чувствителни данни - увеличение от 7 процентни пункта спрямо предходната година. По същия начин, 61% от компаниите са били шпионирани за своите цифрови комуникации - с 4 процентни пункта повече спрямо годината.

„Нашият отговор на тази нарастваща заплаха е значително да засилим сътрудничеството с партньори ни, бързо откриване и реакция на атаки, както и непрекъснато адаптиране на нашите защитни механизми“. Това пък заяви Синан Селен, президент на Федералната служба за защита на конституцията.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.