Сигнализирай!

Учители писаха оценки на пловдивска ученичка месеци след смъртта ѝ

Gospodari.com
Gospodari.com
04.09.2023 г.
28
0

Учители писаха оценки на пловдивска ученичка месеци след смъртта ѝ. По документи момичето се водело редовна ученичка и дори са ѝ писани оценки от изпитвания. В СУ "Найден Геров" опитали да потулят скандалния случай, за който информира Марица

През миналата учебна година момичето трябвало да бъде петокласничка в СУ „Найден Геров“ в „Столипиново“. Не отишла на училище в първия учебен ден. Нито на следващия. Нито след седмица. Никога повече не влязла в класната стая. Загинало през юли миналото лято. Известно време след изчезването му полицията е установила, че се е удавило в река Марица.

Четири месеца по-късно обаче отсъствията ѝ не са били отразявани коректно в училищната документация, а в електронния дневник дори са били вписвани фалшиви оценки от изпитвания.

Какво изисква действащата нормативна уредба

Действащата нормативна уредба изисква при неявяване на детето на училище да се потърси контакт със семейството за установяване на причините. При натрупване на 5 отсъствия по неоснователни причини следва спиране на помощите от социалните служби. Задължително се задействат регламентите по Междуинституционалния механизъм  за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна училищна възраст. По него екип трябва да посети дома на детето и да предложи мерки и подкрепа за връщане в клас. Общинските власти пък имат право да наложат глоба на семейството, затова че не осигурява присъствие на детето на занятия и го лишава от законовото му право на образование в задължителната за това възраст у нас.

Едва през ноември в училището разбрали от съседи за инцидент, довел до смъртта на момичето. Поискали от Шесто РУ изясняване на статуса ѝ. След потвърждението за смъртта ѝ петокласничката е била отписана. За да се прикрият нарушенията, оценките са били заличени.

Това обаче не е единственият случай с фиктивен ученик в СУ „Найден Геров“. Въпроси по казуса са отправени от медията на 19 юни 2023 г. към МОН по Закона за достъп до обществена информация. В законовия срок с решение, подписано от главния секретар на МОН Албена Михайлова, е отказано предоставяне на информация.

Образователното министерство не е извършвало проверка в СУ „Найден Геров“ и няма информация за евентуални случаи с фиктивни ученици.

Във връзка с поставените въпроси обаче образователното министерство е разпоредило на 26 юни 2023 г. на Регионалното управление на образованието в Пловдив да извърши проверка в учебното заведение.

Резултатите от нея потвърждават груби нарушения.

В доклада от проверката на РУО пише, че там не е постъпвала информация за инцидента с момичето. Проверката потвърждава, че едва на 11 ноември 2022 г. директорът на училището е изискал от началника на Шесто РУ на МВР в Пловдив информация за петокласничката. На 22 ноември същата година полицията е отговорила, че тя е обявена за общодържавно издирване на 26 юли 2022 г. и към момента на запитването все още се води безследно изчезнала. В деня на получаването на отговора тя е отписана от училището.

Проверяващите са установили данни за нанасяни и изтрити впоследствие отсъствия и оценки по учебни предмети на ученичката.

Според резултатите от проверката не са били  спирани детските помощи, както е трябвало да бъде още при петото отсъствие по неуважителни причини.

Порочните практики за "мъртви души" в училищата са и злоупотреба с държавни средства, тъй като в делегираните бюджети влизат пари за ученици, които реално не се обучават. Преди последната актуализация единният разходен стандарт за издръжка на ученик от паралелка с общообразователна подготовка бе от порядъка на 1840 лв., сега достига 2840 и нагоре според спецификите.

Снимка: iStock

Искат писмени обяснения от директора

След проверката на Регионалното управление на образованието, извършена на 9 август тази година, на директорката Диана Гавазова са дадени задължителни предписания. От нея са поискани и писмени обяснения.

През предстоящата учебна година в СУ „Найден Геров“ ще бъдат извършени внезапни проверки за присъствието на учениците.

Работата на директора ще бъде стриктно проследена.

Повече от година след смъртта на петокласничката семейството ѝ не вярва в това, което е установило разследването. Близките се съмняват, че момичето е било отвлечено и продадено.

“Без телефони в училище” е по-близо, отколкото предполагаме

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.