Сигнализирай!

ЕС подновява преговорите с Турция, свързани с митническия съюз

Gospodari.com
Gospodari.com
07.09.2023 г.
21
0

ЕС подновява преговорите с Турция, свързани с митническия съюз, предаде Reuters. Турският външен министър Хакан Фидан заяви, че следващата седмица длъжностни лица ще обсъждат модернизирането на митническия съюз между двете страни.

Турция е официален кандидат за присъединяване към ЕС от 24 години. Преговорите обаче са в застой през последните години. Това е така, тъй като блокът се опасява за нарушаването на човешките права и зачитането на върховенството на закона.

Ердоган призова през юли за подновяване на преговорите за присъединяване на Анкара и каза, че пълноправното членство остава ключова стратегическа цел за Турция.

Снимка: Wikimedia Commons | License details

Ердоган окончателно спечели президентските избори в Турция

На пресконференция в Анкара след разговори с еврокомисаря по разширяването на ЕС Оливер Вархей, Фидан заяви, че двамата са се съгласили да възобновят преговорите за митническия съюз.

"Делегациите ще започнат да се събират от следващата седмица и усилията ще набират скорост", отбеляза Фидан.

През 1995 г. влезе в сила митническият съюз между ЕС и Турция. Той има за цел да осигури безпрепятствен достъп за стоки между страните. Но е ограничен до промишлени стоки и преработени селскостопански продукти.

Снимка: iStock

По отношение на това дали има перспективи Турция да бъде част от целта за разширяване на ЕС до 2030 г., Вархей каза, че приоритетът е да се "промени атмосферата", след като спорове между Анкара и някои държави членки, а именно Гърция и Кипър, обтегнаха връзките им през последните години.

Турция ще подкрепи членството на Швеция в НАТО (видео)

По негови думи, посещението му е "потвърдило, че има нещо повече от откритост" от страна на Анкара по отношение на напредъка в процеса на присъединяване, добавяйки, че ЕС е видял "поредица от много положителни послания" от Турция наскоро по въпроса. Вахрей обаче добави, че първо трябва да се установи "положителен дневен ред".

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.