Сигнализирай!

Вижте 5-те най-разпространени конспирации за атентатите от 11-и септември 2001

Gospodari.com
Gospodari.com
11.09.2023 г.
22
0

Вижте кои са 5-те най-разпространени конспирации за атентатите на 11-и септември 2001 г. В следствие на ужасяващите атаки над Световния търговски център и Пентагона, в САЩ възникват множество теории за това какво всъщност се е случило, как се е стигнало до покушението на самолетите и каква е ролята на Осама бин Ладен.

Някои от тези конспирации са вече развенчани, а други все още се дискутират в интернет пространството, набирайки още последователи.

Затова би било интересно, точно 22 години след атентатите в САЩ, да видим по-известните конспирации, които са свързвани с тях.

Днес се навършват 22 години от атентатите в САЩ (видео)

Операция "под фалшив флаг"

Операция под фалшив флаг е действие, извършено с намерението да се прикрие действителния извършител и да се прехвърли вината върху друга страна. Терминът „фалшив флаг“ възниква през 16 век като израз, означаващ умишлено погрешно представяне на нечия лоялност.

Тази конспиративна теория твърди, че правителството на САЩ е организирало атаките или предварително е знаело за тях и ги е разрешило. Целта е била да се използват като предпоставка за последвалите инвазии в Ирак и Афганистан и завземането на петролнита залежи и търговия с опиум.

моментът, в който президентът Буш разбира за атаката.

След навлизането на американските сили в Афганистан под предлог, че талибаните предоставят убежище на Осама бин Ладен, производството на хероин не само се възражда, но и избухва до най-високото си ниво за всички времена. Разбира се, може да е чисто съвпадение, че американските военни установяват контрол над маковите полета веднага след инвазията. Вместо да ги унищожат, полетата остават под тяхна собственост през цялото време.

Правдоподобността на тази теория е засилена от съществуващата и вече разсекретена "Операция Northwoods" от 1962 г.
Тя представлява план, одобрен от висшестоящи офицери в Министерството на отбраната и Пентагона, който е целял организиране на терористични атаки на територията на САЩ, което да провокира „военна намеса в Куба“. Планът призовава ЦРУ или други агенции да извършат реални терористични актове в американски градове. Вината за атаките е трябвало да бъде прехвърлена върху Куба, която става комунистическа страна при Фидел Кастро.

Планът е осуетен от тогавашния президент Джон Ф. Кенеди, който по-късно е убит. Общността научава за "операция Northwoods" едва през 1997 г. Тогава федералната агенция на САЩ, която контролира публикуването на правителствени документи, свързани с убийството на Джон Ф. Кенеди, разсекретява строго секретния документ и го прави публично достояние.

Кулите близнаци са съборени чрез контролирани взривове

Тази теория на конспирацията допълва предишната и сравнява колапса на Северната и Южната кула на търговския център с контролирани взривове. Причината е бързото срутване на сградите под формата на "палачинка" върху собствените им основи. Множество теоретици оспорват официалната версия чрез допълнителни доказателства и свидетелски показания. Те цитират доклади за експлозии, които са чути преди кулите да се срутят, както и кадри на отломки, които изглеждат изстреляни от по-ниските нива на сградите.

Теорията е допълнително подплатена и от вече развенчаното твърдение, че самолетното гориво не може да топи стоманени подпори. Въпреки че горивото се възпламенява при 815°C, а стоманата се разтапя при температура от 1205-1370°C, металът започва да се огъва и да губи здравина още при 315°C. В случая това оказва огромно напрежение върху скелето на сградите. Това е една от причините те да се сринат под собствената си тежест.
В допълнение, 3D симулации на катастрофата показват, че ударът на самолета и последвалото разливане на самолетно гориво биха причинили подобно срутване.

Финансови манипулации и загубени трилиони

Търговия с вътрешна информация
Дни преди атаките, извънредно голямо количество от т.нар пут опции (инвестиции, които се изплащат, само когато цената на дадена акция падне) са поставени върху акциите на две авиокомпании – American и United Airlines. Именно на тези две авиолинии принадлежат похитените самолети на 11-и септември.

Данни на Bloomberg показват, че на 6-и септември 2001 г., обемът на пут опциите в акциите на United е бил почти 100 пъти по-висок от нормалното. Става въпрос за 2000 опции срещу 27 в предишния ден. Поради това някои теоретици смятат, че това са били преднамерени действия на организаторите на атаките, както и на свързани с тях търговци. Те са били предупредени и в резултат са спечелили милиони от трагедията.

В последствие Националната комисия за терористични атаки срещу САЩ разследва информацията и установява, че "необичайна търговия наистина се е случила, но всяка такава сделка има безобидно обяснение."

Едни изгубени трилиони

В същото време, на 10-и септември, ден преди атентатите, бившият министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд дава пресконференция, на която говори за изчезнали трилиони долари.

Доналд Ръмсфелд

"Според някои оценки не можем да проследим транзакции за 2,3 трилиона долара. Не можем да споделяме информация между етажите в тази сграда. Информацията се съхранява в десетки различни системи, които са недостъпни или несъвместими.", казва той.

Това дава основание да се мисли, че последвалият терористичен акт е послужил за потулване на "черни бюджети" на Пентагона, както и за изместване на публичното внимание от тях.

В действителност, счетоводни записи за подобна сума, за които липсват адекватни одитни пътеки, са подробно описани в правителствени архиви, новини и свидетелства на длъжностни лица много преди 11-и септември.

Връзки между семействата на Джордж Буш и бин Ладен. Бин Ладен е агент на ЦРУ.

Семействата на Буш и бин Ладен имат дълга история на бизнес отношения. Самият бин Ладен е бил на заплата към ЦРУ, работейки от името на Съединените щати и техните интереси.

Пътищата на двете фамилии се пресичат за първи път през 1978 г. Тогава Джордж Буш и Салем бин Ладен (брат на Осама) създават петролната компания Arbusto Energy в Тексас.

В последствие тя фалира и през 1986 г. е откупена от компанията Harken Energy. Тогава компанията е застрахована от т.нар. "Кредитна банка и международна търговия", по-известна като BCCI. Случайно или не, BCCI е упрявлявана от същите богати близкоизточни бизнесмени, участващи в операциите на фалиралата Arbusto.

В началото на 1991 г. BCCI е закрита заради дейности свързани с пране на пари и доставки на оръжия. Както и „насочване на пари към муджахидините“ за подпомагане на техния конфликт срещу Съветския съюз. По същество, тези пари са били насочвани към Осама бин Ладен. В последствие BCCI е наречена „най-корумпираната финансова институция в историята“.

източник: istockphoto

Бин Ладен и ЦРУ

През 70-те и 80-те години на 20-и век Осама бин Ладен не само се смята за приятелски настроен към Съединените щати, но и за актив на ЦРУ. През 80-те години Осама ръководи бунтовнически групи срещу Съветския съюз в Афганистан. Неговите сили са въоръжавани, обучaвани и подкрепяни от ЦРУ. След приключването на конфликта, нещата започват да помътняват. Много теоретици на конспирацията твърдят, че Осама бин Ладен тайно продължава връзките си с ЦРУ.

Саудитска Арабия е финансирала атаките

Друго интересно „конспиративно съвпадение“ е видното участие на Саудитска Арабия в атаките от 11-ти септември.

Освен че Саудитска Арабия е родната страна на Бин Ладен, според официални записи 15 от 19-те похитители, замесени в атентатите, са били саудитски араби. Освен това, предполагаемият организатор - Халид Шейх Мохамед е можел свободно да пътува в и извън САЩ през по-голямата част от 2001 г. Това е било въпреки предупрежденията към Буш от собствените им разузнавателни служби за неговото предполагаемо участие в терористична дейност. Допълнителни информация е била издадена само седмици преди атаките, споменавайки Осама бин Ладен и други саудитски спонсори.
Две десетилетия по-късно част от вече публично достъпни материали, предоставят нарастващи доказателства за замесени висши саудитски служители. Включително един дипломат в саудитското посолство във Вашингтон, който е възможно косвено да е предоставил помощ на двама от похитителите от Ал Кайда. Това са Халид ал-Михдхар и Науаф ал-Хазми, които се преместват в САЩ около година и половина преди 11-и септември.

Факт е, че все още съществуват множество неясноти около трагедията от 11-и септември 2001 г. Само историята ще покаже дали някога ще разберем какво точно се е случило.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.