Сигнализирай!

ЕП одобри кандидатурата на Илиана Иванова за български еврокомисар (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
12.09.2023 г.
15
0

ЕП одобри кандидатурата на Илиана Иванова за български еврокомисар. Това стана по време на пленарната сесия на парламента в Страсбург.

Кандидатката бе одобрена с 522 гласа "за", 27 "против" и 51 "въздържал се". В пленарната зала днес присъстваха общо 600 евродепутати. 

По-рано Иванова получи зелена светлина от Председателския съвет на Европейския парламент и премина успешно през останалите стъпки в процедурата, включително писмени отговори на въпроси и изслушването пред комисиите по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT). По време на изслушването си кандидатката се фокусира върху теми предимно в сферата на науката, образованието, културата и младежта.

Европарламентът оцени Илиана Иванова след тричасово изслушване (видео)

Иванова бе номинирана от България за поста, след като Мария Габриел напусна работата в изпълния орган на ЕС през май, за да участва в преговорите за съставяне на редовно правителство. Впоследствие Габриел стана вицепремиер и министър на външните работи в кабинета “Денков”.

За поста жената, която е кандидатът на ГЕРБ-СДС, се състезаваше с предложения от ПП-ДБ Даниел Лорер. 

Визитка

Припомняме, че Илиана Иванова е евродепутат в Европейския парламент от 2009 г. до 2012 г. По време на нейния мандат в Европейския парламент тя е заместник-председател на комисията по бюджетен контрол, заместник-председател на специалната комисия по икономическа, финансова и социална криза, заместник-председател на делегацията на Европейския парламент за връзки с Китай, член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, заместник-член на Комисията за икономически и парични въпроси.

От 1 януари 2013 г. е член на Европейската сметна палата. На 21 септември 2016 г. е избрана за декан на одитен състав II. Отговаря за одита в сферата на структурните политики, транспорта и енергетиката. През септември 2018 г. е избрана за втори мандат декан на одитен състав II.

Говори български, английски, френски, немски и руски език.

Видео: NOVA

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.