Сигнализирай!

Проверяват как се разпределят парите от паркинга в "Майчин дом"

Gospodari.com
Gospodari.com
12.09.2023 г.
51
0

Проверяват как се разпределят парите от паркинга в "Майчин дом". Прокуратурата извършва проверка на разпределението на немедицинските приходи за възнаграждения в АГ болницата "Майчин дом". Става дума за пари, които се събират от такси за паркинга, наеми на заведенията за хранене и таксите от удостоверения за бащинство и др. Това стана ясно от изявление на заместник-директора на лечебното заведение Петко Панов по време на пресконференция в клиниката, свикана "в защита на професор д-р Иван Костов като мениджър и лекар", пише Капитал.

Събитието последва пресконференция, на която опозицията на професора разказа как безрезултатно е сезирала повечето институции за нередностите, които прозират в проверките на вътрешен одит на здравното министерство, здравната каса и агенция "Медицински надзор" в начина на разпределение на заплатите в болницата и по-специално тази на професор Костов.

Снимка: “Майчин дом”

Директорът на "Майчин дом" е мениджърът на държавна болница с най-високо възнаграждение от всички 64 мажоритарно държавни дружества, като той получава месечно много повече и от директори на частни болници. Според единия от преправените доклади на "Медицински надзор", заради който беше уволнен шефът на проверяващия екип, проф. Костов си е отчислявал 20% от всички немедицински приходи на болницата, които за миналата година са били над 80 хил. лв. По свое решение е разпределял тези средства между останалите членове на ръководството и администрацията на болницата.

Това нарушение е констатирано през миналия август, но професорът е продължил да получава тези средства - 80 стотинки от всеки час такса паркинг например.

Внесоха 3 сигнала в прокуратурата срещу директора на “Майчин дом”

Какво казва опозицията

Уволнената временно изпълняваща длъжност завеждащ на анестезиологията д-р Елена Георгиева отбеляза, че здравният министър проф. Христо Хинков и назначените от него проверки не са успели да видят очевидни нарушения в документацията от проверките на "Майчин дом" и да санкционират директора. Тя отбеляза, че от всички институции, които е сезирала, е получила отговори само от КПКОНПИ, НЗОК и омбудсмана.

Антикорупционната комисия разследва конфликт на интереси при проф. Костов, който работи на шест места. НЗОК е глобила "Майчин дом", а най-голяма съпричастност към случващото се в болницата е проявила омбудсманът.

"Всичко започна с това, че искахме да уеднаквим възнагражденията на акушерките", каза д-р Георгиева.

Снимка: Емилия Костадинова/БТА

"След това протестирахме, заплашваха ни, не се отказахме, останахме само със заплати от 1300 лева. Продължаваме да вярваме, че институциите ще прогледнат, че случващото се е неправилно. "Майчин дом" даже не е феодално владение, защото един феодал се грижи за имението си. Тук персоналът получава десетки пъти по-малко от директора. Държавните болници са малки диктаторски републики, само си нямат собствени химни", коментира специализантът д-р Стефан Костов.

Лекарите и акушерките настояват проф. Костов да бъде санкциониран и да освободи поста.

Завеждащите клиники си искат директора

На брифинга във фоайето на "Майчин дом" ръководството ѝ (без професор Костов), завеждащите клиники и медицински център, както и специално поканена пациентка на професора от времето му в Шейново и майка с две бебета, спасени в "Майчин дом", разказаха колко добър лекар е професорът.

Снимка: Николета Василева/БТА

От болницата бяха организирали маратон от изказвания на лекари, които обаче отказваха да отговарят на журналистически въпроси. Те твърдяха, че професор Костов е най-добрият директор напоследък. При него започнали безкръвните операции, но е сложно всеки да работи на робот. Една от младите лекарки заяви, че е просперирала професионално, независимо, че не е от близкия кръг на професора. С това си изказване без да иска призна за шуробаджанащината в клиниката.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.