Сигнализирай!

Публикуваха новите варианти на матурите след седми клас

Gospodari.com
Gospodari.com
19.09.2023 г.
34
0

Публикуваха новите варианти на матурите след седми клас. Министерството на образованието и науката качи на сайта си примерни тестове по български език и литература, математика и чужд език за националното външно оценяване след 7. клас за учебната 2023 - 2024 година. От тях правим извод, че изпитите ще са сравнително по-лесни от предходни години.

Времето за решаване на първия модул от тестовете се увеличава от 60 на 75 минути. Тази промяна се оправдава с това, че учениците имат нужда от повече време за решаване и пренасяне на верните отговори.

Що се отнася до матурата по математика - две от задачите, които досега са били с отворен отговор, стават с избираем. Прави се, защото се допускат чести технически грешки при решаването на условията на отворените задачи.

Промяната ще позволи на учениците да поправят още в хода на изпита, ако видят, че решението им не отговаря на изброените варианти. 

Друго нововъведение е, че при заболяване или смърт в семейството, децата ще могат да се явят на втора дата, определена от министъра.

Повторно явяване на матура след 12 клас вече ще е възможно

Външното оценяване се измества към края на юни, за да има повече време за подготовка. Тази година тестът по български език и литература ще бъде на 19 юни, а този по математика - на 21 юни. 

Тестът по български език и литература ще се състои от: 18 задачи със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен, 6 задачи с кратък свободен отговор, 1 задача с разширен свободен отговор и 1 задача за създаване на текст.

Парламентарният хаос понижи нивото на образованието – какви са належащите промени?

МОН публикува и четири примерни задачи от теста. 

Матурата по математика ще се състои от:  20 задачи, които са със структуриран отговор с четири възможности за отговор. Само един от тях е правилен. Останалата част от теста ще са 3 задачи със свободен отговор. Учениците ще трябва да опишат и да аргументират изпълнението на определена математическа задача с аналитико-синтетичен характер.

МОН е представило и няколко примерни задачи по математика.

Коментарът на "Господарите"

С всяка изминала година ставаме свидетели на все по-ниски резултати от външното оценяване не само при седмокласниците, но и при зрелостниците също. Колкото и да са доволни учениците от понижаването на трудността на матурите, министерството не им прави услуга. Защото това "занижаване" на критериите не може да продължава вечно. След още някоя година МОН ще реши да въведе и книжки за оценяване вместо задачи, за да не "затормозява" учениците.

Родители, стимулирайте децата си да се вълнуват за образованието си. Това ще ги направи любознателни и критични към заобикалящия ги свят. Днешните ученици са бъдещето на България! Образованият народ е по-труден за манипулиране, не забравяйте това!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.