Сигнализирай!

Нов фронт в битката на нискотарифните авиопревозвачи

Gospodari.com
Gospodari.com
24.10.2023 г.
29
0

Нов фронт в битката на нискотарифните авиопревозвачи. Сблъсъкът между Ryanair и Wizz Air се разраства към Полша и Източна Европа. Ryanair се стреми да удвои бизнеса си на бързо развиващия се полски пазар и да разшири присъствието си в Източна Европа през следващото десетилетие, изправяйки се срещу съперника си Wizz Air, пише Reuters.

Като част от стратегията си Ryanair, чиито ниски тарифи ѝ помогнаха да доминира на пазарите в Ирландия, Италия и голяма част от Западна Европа, има за цел да засили присъствието си на източноевропейските летища. Компанията вече оперира на някои полски летища, включително девет бази, казва главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри. Допълва, че договарянето на специални сделки е от решаващо значение в състезанието за поддържане на ниски разходи и тарифи.

Винаги, когато се сблъскаме с Wizz Air, сме склонни да имаме значително по-ниски тарифи и много по-ниски разходи“, обяснява Майкъл О'Лиъри.

Като пример за стратегията той дава Албания, където Ryanair планира да открие 25 нови маршрута тази зима, за да се справи с базираната в Унгария Wizz Air.

Снимка: iStock

Като на филм: Американски екипаж предотврати опит за изключване на двигателите в полет

Wizz Air пък планира да използва поне два пъти повече самолета, отколкото има в момента в Централна и Източна Европа до 2038 г.

Скоро компанията ще обяви и 35 нови самолета само в Полша, казва главният изпълнителен директор Йожеф Варади.

Очакваме двуцифрен ръст на годишна база през следващите седем или осем години в региона“, допълва Варади.

С близо 40 милиона души Полша е най-голямата страна в Източна Европа, където растящите доходи увеличават търсенето на пътувания. А това прави региона привлекателна перспектива на фона на наситените с тази услуга западноевропейски пазари.

"Всички тези хора там стават все по-богати. И когато станете по-богати, летите повече, особено ако започнете от ниво, но не летите много", казва Джейми Линдзи, инвеститор в Artemis Investment Management LLP, чиито фондове притежават акции на Ryanair.

Според фирмата за анализ на данни IBA нискотарифните превозвачи имат над 59% от авиационния пазар в Полша спрямо 31% през 2021 г.

Очаква се тази цифра да продължи да расте. Все повече поляци пътуват с цел туризъм и работа, вместо да мигрират. Това посочва Михал Качмаржик, главен изпълнителен директор на Buzz. Това е дъщерното дружество на Ryanair за нискотарифни чартъри и бюджет, базирано във Варшава.

Снимка: iStock

Той добавя, че Buzz и Ryanair са фокусирани главно върху регионални летища, сред които Модлин и Катовице. Това контрастира с Wizz, който лети предимно от главното летище Шопен във Варшава. Според Качмаржик означава, че никой „не може да замени офертата на Ryanair в Полша“.

Натискът на Ryanair идва в момент, когато базираната в Ирландия компания е изправена пред затруднения в Италия и Франция. Регулаторите се стремят да наложат минимални цени на билетите, за да ограничат полетите на къси разстояния. Било поради екологични причини, било за защита на автобусните и железопътните компании.

По-леките регулаторни изисквания на Полша и Източна Европа, по-слабият екологичен контрол и лошите железопътни връзки ги правят привлекателни пазари.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.