Сигнализирай!

Задържаха двама професори по подозрение в измами със земеделска земя

Gospodari.com
Gospodari.com
24.10.2023 г.
39
0

Задържаха двама професори по подозрение за участие в схема за измами със земеделска земя. Антикорупционната комисия, прокуратурата и МВР разследват председателя на Селскостопанската академия проф. Мартин Банов и заместник-директора на института "Пушкаров" проф. Венета Кръстева за участие в схема за измами със земеделска земя, съобщи БНТ. Става въпрос за изграждане на фотоволтаици върху земеделски земи.

Антикорупционната комисия, прокуратурата и МВР разследват схема за придобиване на висококачествени земеделски земи и изкарване на разрешителни за строеж на ВЕИ върху тях.

Схемата е следната. Земя, която е от висока категория, т.е. плодородна, се представя като негодна за земеделска дейност. Така се получава разрешение за строеж на фотоволтаици. Именно представянето на земята като неплодородна е ставало със съдействието на двамата обвиняеми - професорите Банов и Кръстева.

Срещу подкупи те са организирали подмяна на почвените проби и така е оформяна документация с невярно съдържание, че земята е от ниска категория – неплодородна, и не става за земеделска дейност.

Задържаха трима за измами с евросредства за земеделие, сред тях и държавен служител

Във вторник разследващите са иззели документи от офисите на двамата обвиняеми, както и документи, с които по тази схема е прекатегоризирана земя в Бяла, Варненско и Сливен, край които има много фотолвотаични паркове, както и в Кърджали, където има издадени разрешителни за изграждане на фотоволтаици върху плодородна земя.

Двамата професори са задържани за 24 часа. Ще бъде поискано от съда да им наложи постоянни мерки за неотклонение задържане под стража.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.