Сигнализирай!

Парламентът окончателно премахна ограниченията и карантината за Covid-19

Gospodari.com
Gospodari.com
10.11.2023 г.
26
0

На днешното заседание на Народното събрание депутатите гласуваха ЗА премахването на всички ограничителни мерки и задължителната карантина за Covid-19.

Депутатите гласуваха приемането на законопроекта за изменение в Закона за здравето на пълно и второ четене с пълно мнозинство.

Документът е подкрепен от Националната здравноосигурителна каса. Също от Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и от Българската асоциация на зъботехниците.

Отмениха задължителната карантина за COVID-19

източник: istockphoto

Нормативния акт премахва изискването определянето на задължителна изолация на лица болни от и заразоносители на COVID-19. В настоящия момент това е регламентирано в чл. 61, ал. 1 от Закона за здравето. Не се очаква прилагането на проекта на Закон за изменение на Закона за здравето да доведе до необходимостта от допълнителни финансови и/или други средства за физическите и юридическите лица.

Промяната в закона се състои от точно две думи: "холера, чума и COVID-19" се заменят с "холера и чума", но депутатите сметнаха за необходимо да употребят около два часа в познатите взаимни атаки и обиди: ваксини ли са ваксините срещу коронавирус, ефикасни ли са, има ли починали от COVID-19, необходими ли са били ограничителни мерки и доколко. Носители на тези послания бяха депутатите от "Възраждане", "Има такъв народ" и БСП.

Министърът на здравеопазването Христо Хинков отбеляза, че в законопроекта се предвижда да остане възможно, по предложение на главния държавен здравен инспектор, със заповед да се разпореди задължителна изолация на лица, болни от и заразоносители на заразни болести извън изрично посочените по ал. 1. Също задължителна карантина на контактните с тях лица, въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск от разпространението на съответната заразна болест.

Проектът не въвежда и изисквания, произтичащи от правото на Европейския съюз.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.