Сигнализирай!

Има задържан за съборения бюст на граф Игнатиев, руското посолство го нарече „престъпник“

Gospodari.com
Gospodari.com
11.01.2024 г.
11
0

Има задържан за съборения бюст на граф Игнатиев, руското посолство го нарече „престъпник“. Полицията във Варна е установила и задържала за 24 часа 54-годишен мъж във връзка с разследването. Името му не се съобщава. От Областната дирекция на МВР в града информират, че по случая е образувано досъдебно производство. Назначена е съдебно-психиатрична експертиза и материалите по досъдебното производство са докладвани на наблюдаващ прокурор при Районната прокуратура във Варна.

Бюстът на граф Игнатиев, разположен в центъра на Варна, беше съборен в нощта на вторник срещу сряда, пише Дневник. Това е втори случай, в който този паметник е повреждан. Ден след 3-ти март миналата година той осъмна залят с бяла боя. По непотвърдена информация задържаният и по двата случая е един и същ.

Паметникът на граф Игнатиев във Варна отново пострада

Снимка: Красимир Кръстев/БТА

По повод на случилото се посолството на Руската федерация у нас публикува в страницата си във Facebook текст. Той гласи следното:

"През нощта срещу 10 януари т.г. в центъра на Варна вандали бутнаха от постамента бюст-паметник на граф Н.П.Игнатиев (по същия нетипичен начин името е изписано и в съобщението на полицията, бел. ред.) - руски дипломат, направил неоценим принос за освобождението на България и възстановяването на нейната държавност. Оценяваме случилото се като недалновидна хулиганска проява, несвързана с официалната политика на българските власти. Разчитаме, че обещанията на градската администрация за ремонт на паметника и връщането му на първоначалното му място ще бъдат изпълнени, а престъпниците ще бъдат изправени пред отговорност".

https://www.facebook.com/rusembul/posts/pfbid02akfB3qAJVmNv8hstUMqC1kauYD4PDuQNJeCz5GUazZ6vZPbrxBStJwg1V6HLFZ6Dl

А лидерът на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов нарече Игнатиев "човека, автор на българския национален идеал".

До неотдавна на 7 февруари всяка година бившият кмет на Варна Иван Портних поднасяше венец за годишнините от рождението на Игнатиев.

Това ставаше винаги в присъствието на изгонения от страната за действия против националната сигурност бивш генерален консул на Руската федерация в града Владимир Климанов и варненския владика Йоан. На празненствата беше канен и посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

В сряда на специално свикан брифинг по повод събарянето на бюст-паметника директорът на дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна Антония Йовчева съобщи, че след като закрепващите елементи на постамента бъдат поправени, бюстът ще бъде върнат на мястото му.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.