Сигнализирай!

Вижте историята на Славка, която каза "не" на обичаите и уредените бракове (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
15.01.2024 г.
11
0

Вижте историята на Славка, която каза "не" на обичаите и уредените бракове. Тя е израснала в ромската махала на Шумен, отказала е няколко уредени брака, защото иска сама да избере пътя, по който да върви.

Ромските жени са в по-голям риск от насилие спрямо останалите

„Знам, че някой ден ще бъда едно успяло ромско момиче“, казва Славка пред DW. На 13-годишна възраст решава, че няма да следва съдбата на четирите си по-големи сестри и няма да се омъжи невръстна за човек, когото не познава. „Виждам как се развиват уредените бракове, това не е нещо, което ми харесва“, споделя момичето.

В Шумен тя учи в ромско училище. Започват 35 деца, а до 12 клас стигат едва 8. От момичетата училище завършват само две. По пътя до нея застава фондация „Арете“. Славка посещава лагер за момичета от ромски произход, организиран от фондацията. Там тя среща образовани и вдъхновяващи жени, дошли, също като нея, от ромската махала. Славка решава, че иска да продължи обучението и да стане фелдшер.

Вярата в мечтите

Когато е приета в университета, баща ѝ прави опит да я омъжи за пореден път. Тя отговаря на семейството на момчето, че не иска да сключи брак на тази възраст. На нейна страна застава майка ѝ. Благодарение на нейната подкрепа, днес Славка е на стаж в спешното отделение на Окръжна болница в София. „Университетът е моето място. Колкото повече уча, толкова повече искам“, казва момичето, което следва в Медицинския университет в София, специалност „Лекарски асистент“.

Тя вече знае, че е модел за подражание и не трябва да спира да върви напред, защото някъде, някое друго момиче като нея ще последва пътя ѝ. „Искам да посъветвам ромските момичета да продължат своето образование. Да не се радват на обещанията за злато, рокли, къщи, защото това ще ги залъже и ще провалят своя живот“, споделя младата студентка.

снимка: DW

И ние те поздравяваме, Славка! Следвай смело мечтите си и знай, че няма нещо, което да не можеш да постигнеш, когато вярваш силно в себе си!

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.