Сигнализирай!

Пета държава изпрати свой апарат на Луната (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
19.01.2024 г.
17
0

Пета държава изпрати свой апарат на Луната. Малко след 17:20 часа този следобед японската космическа сонда SLIM се е докоснала до повърхността на естествения ни спътник. Така Япония стана петата държава в света, изпратила свой апарат на Луната.

Космическата сонда успешно е приложила нова технология за прецизно кацане с точност до 100 метра от определеното място, информира БНТ.

Японската космическа агенция беше определила хълм на кратер малко на юг от лунния екватор.

Снимка: стопкадър/видео

Япония се стреми към по-голяма роля в Космоса, партнирайки си със САЩ в противовес на Китай. В страната има няколко частни космически стартъпа, допълва БТА. Плановете на местната агенция за аерокосмически изследвания (ДЖАКСА) са да изпрати астронавт на Луната като част от мисията "Артемис" на НАСА в следващите години.

Японската космическа агенция претърпя напоследък поредица от неуспехи с разработването на ракети, сред които бе и неуспешното изстрелване през март на новата ракета H3. То доведе до забавяне на много японски космически мисии, сред които и SLIM, и съвместното изследване с Индия на Луната, която през август м.г. осъществи историческо кацане на южния лунен полюс.

Снимка: стопкадър/видео

Апарати на ДЖАСА са кацали два пъти на малки астероиди, но кацането на Луната е много по-трудно заради гравитацията. Три лунни мисии на японския стартъп ispace, на руската космическа агенция и на американската компания "Астроботик" (Astrobotic) се провалиха миналата година.

Частната мисия до Луната се провали (видео)

След кацането SLIM ще разположи два мини апарата за изследване и заснемане.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.