Сигнализирай!

Не, момчето от корицата на "Аз съм българче" не е украинче

Gospodari.com
Gospodari.com
22.01.2024 г.
43
0

Не, момчето от корицата на "Аз съм българче" не е украинче. Това показа и проверка на фактите на БНТ.

През последните дни се появиха десетки публикации в социалните мрежи, които твърдят, че върху корицата на сборник с родолюбиви стихотворения на Иван Вазов със заглавие "Аз съм българче" има илюстрация на момче, което е украинче. Пропагандото внушение идва от илюстрацията на момчето, тъй като на нея то е облечено с пуловер в цветовете на украинското знаме - синьо и жълто. На корицата момчето развява българско знаме.

Фалшивата новина беше публикувана не само в социалните мрежи, но и в мидийното пространство. И това се случва само дни след като бе пусната и опровергана фалшивата новина, че стихотворението на Иван Вазов "Аз съм българче" ще бъде извадено от учебната програма.

Проверка показа, че твърдението не отговаря на истината.

От издателството, публикувало сборника, публикуваха опровержение и категорично отрекоха оформлението на книгата да има връзка с политически събития:

3-годишно дете рецитира “Аз съм българче” (видео)

Сборникът е издаден за първи път през 2002 година със сходна илюстрация (момчето е облечено в бяло и синьо). През 2006 нарисуваното момче на корицата вече е в жълто-син пуловер. Това казва самият автор на рисунката - илюстраторът Борис Стоилов. В коментарите под опровержението на издателство "Хермес" той пише, че в оформлението не е влаган какъвто и да е политически подтекст.

Тук се вижда, че книгата е преиздавана с тази корица през 2006 г:

Самият сборник е преиздаван няколко пъти оттогава със същата илюстрация на момче в синьо-жълт пуловер, включително миналата година.

Коментарът на "Господарите"

Известни, безизвестни, дори полицити и журналисти се изредиха да "бранят" българското, като оплюха изданието, публикувало сборника. Внушение и пропаганда? Със сигурност има. Затова, скъпи приятели, проверявайте фактите преди да коментирате и бъдете скептични към поднесената ви информация, дори да е от медия. Нещата не винаги са такива, каквито изглеждат.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.