Сигнализирай!

Стана ясно от кои държави са фирмите, които искат да строят новите блокове на АЕЦ "Козлодуй"

Gospodari.com
Gospodari.com
27.01.2024 г.
15
0

Стана ясно от кои държави са фирмите, които искат да строят новите блокове на АЕЦ "Козлодуй". Това са три дружества - две са американски, третото е от Южна Корея.

Американска двойка живее в склад под наем, за да пести пари (видео)

Южнокорейската компани е Hyundai Engineering, а американските са Fluor и Bechtel Corporation. Все пак процедурата е отворена до 2 февруари и може да има още желаещи.

Информацията разкри Валентин Николов, изпълнителен директор на единствената българска атомна електроцентрала.

Той уточни, че става въпрос за интерес към двустранни разговори и все още официални документи няма подадени.

Изискванията към строителя

Николов обясни, че на този етап няма изискване компаниите да са работили и преди с технологията AP1000.

"Уестингхаус" не участват в избора на строител на новата мощност, а само държавата“, уточни Николов, цитиран от Economic.

Строителят, заедно с американската компания, трябва да подпишат договор и да се премине към окончателно инвестиционно решение, след като се изясни и финансирането.

"Месец по-рано, или в края на март тази година, ще бъде финализиран feed договорът с "Уестингхаус", каза още Николов.

Front-End Engineering & Design контрактът подписан миналото лято е за предварителни инженерингови дейности за изграждане на нов американски реактор с технология AP1000. Той включва дейности по оценка на възможностите за интегриране на българската индустрия в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000 и за използване в максимална степен на съществуващата инфраструктура на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Мощност

Николов допълни, че финансовият модел за новата мощност в "Козлодуй" ще включва 30% собствен капитал и 70% привлечен. Водени са предварителни разговори с банки от САЩ. Част от тях финансират само американски технологии.

"Целта на България е първа да въведе технологията AP1000 в Европа“, казва Николов. Дали обаче това ще стане факт, предстои да разберем.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.