Сигнализирай!

Балонът се раздува: Банките отпуснаха още 755 млн. лв. за жилищни кредити

Gospodari.com
Gospodari.com
17.02.2024 г.
11
0

Балонът се раздува: Банките отпуснаха още 755 млн. лв. за жилищни кредити. Близо 10 млрд. лв. е увеличението на кредитите за една година. Данните са на БНБ и бяха представени от бТВ.

Икономист разкри кога ще се спука имотният балон (видео)

Обстановката в немски ресторант “McDonalds” погнуси интернет (видео)

Експерти смятат, че бързото наливане на пари в икономиката чрез кредити може лесно да създаде нов източник на инфлация, както това се случи преди 15 години. Вторият проблем е, че кредитирането не отива в реалната икономика, а основно в потребление.

Оказва се, че има тенденция българинът да купува жилище, защото не иска да изгуби парите си, а просто да ги вложи в нещо.

"Ниските лихви за депозитите са стимул да се търсят други възможни начини за инвестиране на парите. И тук се появяват жилищата, които през последните години значително поскъпнаха заради засиленото ипотечно кредитиране. Покупката на жилища в последните години започва да се превръща в начин за спестяване на пари, а не като форма на инвестиция", казват запознатите специалисти.

Тепърва ще видим накъде ще вървят цените на имотите, но все повече анализатори говорят за пукане на балона. Някои от тях очакват срив в цените още тази година.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.